Senternovem

15-04-2010 |

Lokale energie-initiatieven in de prijzen

Theo Walthie, voorzitter van het Regieorgaan EnergieTransitie reikte woensdag 14 april de `EnergieTransitie Lokaal Duurzaam Energiebedrijf Award' uit. De prijs is één van de vier categorieën van de P-Nuts awards, gericht op stimulering van lokale energie initiatieven. Uit 24 inzendingen trok het project `biomassa installatie' uit Beetsterzwaag het meeste aandacht van de jury, onder leidding van Herma en Herman Wijffels.

Het winnende project is er eentje waarbij het onderhoud van houtwallen en singels wordt bekostigd door met de de daar vrijkomende houtsnippers energie op te wekken. Daarmee wordt een school, een revalidatiecentrum, een sporthal en twee zwembaden van warmte voorzien. Het project werd als winnaar gekozen vanwege zijn schone lokale energievoorziening, de sociale en lokale inpassing van het eindgebruik en het herhalingspotentieel. Walthie roemde alle lokale energie-initiatieven: "De projecten die we hier vandaag zien, vormen de voorhoede van een veranderend energiesysteem. EnergieTransitie juicht die verandering van harte toe", aldus de voorzitter van het Regieorgaan EnergieTransitie.

De winnaars van de categorieen, mooiste idee, Nieuwe nuts en de publieksprijs waren bij het ter-opmaak-gaan van deze nieuwsbrief nog niet bekend.