GroenLinks
--===============1084751320==

GroenLinks wil grootste missers uit gastouderakkoord schrappen

15 april 2010

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de nieuwe regels die sinds 1 januari 2010 gelden voor de gastouderopvang. GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent nodigt tijdens dat debat het CDA en de ChristenUnie uit hun handtekening te zetten onder een akkoord waarmee de drie grootste gebreken uit de wet worden geschrapt.

Voormalig staatssecretaris Dijksma (PvdA) heeft onder het mom van kwaliteitsverbetering fors bezuinigd op de gastouderopvang. GroenLinks heeft zich heftig tegen deze wet verzet. Ook het CDA en de ChristenUnie toonden zich tijdens de behandeling van de wet kritisch. Van Gent wil daarom alsnog de scherpste kantjes van de wet ervan af halen.

Zo vindt GroenLinks het onnodig om de thuissituatie van alle gastouders te laten beoordelen door de GGD. Het zou 27,5 miljoen euro kosten om bij alle ouders thuis te gaan kijken. Wat GroenLinks betreft zonde in deze tijd van economische crisis. GroenLinks is het ermee eens dat diplomas als EHBO en ook een verklaring van goed gedrag noodzakelijk zijn. In het voorstel stond dat zelfs de normen en waarden gecontroleerd moeten worden. Van Gent: Enorme betutteling. Over welke normen en waarden hebben we het dan. Eerst iets hartigs op brood en dan pas het zoet? Dit gaat veel te ver.

GroenLinks wil verder dat de bepaling voor gastouders om op één locatie kinderen op te mogen vangen schrappen. Wat van Gent betreft is een bezoek van de GGD-inspecteur alleen aan de orde als er een specifieke aanleiding is. Juist de professionele gastouders voor wie de kwaliteitseisen geen probleem zullen zijn, wordt het werken onmogelijk gemaakt. Ze mogen nog maar bij één gezin gaan werken, zegt Van Gent.

Ook zouden ouders wat GroenLinks betreft de kinderopvangtoeslag niet terug hoeven te betalen als het hun gastouder niet lukt zich te registreren. Pas op 31 december 2010 weten ouders zeker of zij de gehele kinderopvangtoeslag over 2010 niet hoeven terug te betalen. En die onzekerheid hebben zij niet zelf in de hand, maar hangt af van de gastouder en het gastouderbemiddelingsbureau. Gastouders kunnen bijvoorbeeld stoppen met hun opleiding, ziek worden, verhuizen en zakken voor het diploma. Het lijkt mij een staaltje onbetrouwbare overheid om ouders met deze onzekerheid op te zadelen. Ik stel voor dat we in dit overgangsjaar de terugbetalingsplicht schrappen, tenzij er natuurlijk sprake is van misbruik. Maar dat is geen nieuwe regel: dan moesten vraagouders altijd al terugbetalen, aldus Van Gent.