Gemeente Utrecht

Grootschalig gezondheidsonderzoek Utrecht

Bijna 9500 Utrechters ontvangen de komende weken een schriftelijke enquête met vragen over ziekten en aandoeningen, roken, lichaamsbeweging en psychische problemen. De gemeente Utrecht (GG&GD) voert dit onderzoek eens in de twee jaar uit. Het geeft inzicht in de gezondheid van de Utrechters. Daarnaast laat het zien van welke zorg (van bijvoorbeeld huisarts, fysiotherapeut of psycholoog) mensen gebruik maken en aan welke zorg zij behoefte hebben.

Bijna 9500 personen van 16 jaar en ouder zijn via een steekproef uit het bevolkingsregister van Utrecht geselecteerd voor de enquête. Deze kan schriftelijk worden ingevuld, maar ook via internet (www.gezondheidspeiling.nl). Zonodig biedt de GG&GD hulp bij het invullen van de vragenlijst. Dit jaar is er voor het eerst ook een aparte internetvragenlijst voor 2000 jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar.

Basis voor gezondheidsbeleid
De vragenlijst levert informatie over ziekten en aandoeningen, roken, lichaamsbeweging en psychische problemen, maar ook over het gebruik van huisartsenzorg, mantelzorg, alcoholgebruik, eenzaamheid en voedingsgewoonten. De gegevens uit het onderzoek vormen een belangrijke basis voor de ontwikkeling van het lokale gezondheidsbeleid.

Extra steekproef
Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een lagere sociaal-economische positie vaak een slechtere gezondheid hebben. Daarom ligt het accent op deze groepen en is er een extra steekproef onder inwoners van onder meer Noordwest, Overvecht en Kanaleneiland.