Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 april 2010

Vragen PvdA over "medische missers slecht vergoed"

Vragen van de leden Heerts en Van der Veen (beiden PvdA) aan de ministers van Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over "medische missers slecht vergoed"


1. Kent u het artikel "Medische missers slecht vergoed"{1}


2. Wat is uw opvatting over het beeld dat uit het artikel naar voren komt?


3. Deelt u de mening, of heeft u aanwijzingen, dat verzekeraars de afwikkeling van een medische claim vertragen? Zo ja, wat moet er gebeuren om dit te voorkomen? Zo nee, wilt u hier onderzoek naar doen?


4. Vindt u het wenselijk dat letselschadeadvocaten adviseren om de medische verzekeraars agressiever moeten worden benaderd? Zo nee, wat moet er gebeuren om te zorgen dat een agressieve benadering niet meer nodig wordt geacht?


5. Wat is er sinds het rapport van de Stichting de Ombudsman over Medische Missers veranderd ten aanzien van de afhandeling medische letselschade?{2}


6. Hoeveel ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingstehuizen hebben zich sinds 1 juni 2007 aangesloten bij de geschillencommissie zorginstellingen? Hoe vaak wordt er een beroep gedaan op deze geschillencommissie? Is de financiële vergoeding tot 25.000 euro die de geschillencommissie mag toekennen, hoog genoeg om het grootste deel van de letselschade veroorzaakt door medische missers snel en adequaat af te doen? Zo nee, welke grens zou u adviseren om te hanteren?


7. Hebben alle Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen zich inmiddels aangemeld bij de geschillencommissie zorginstellingen? Zo nee, bent u bereid de Nederlandse vereniging van ziekenhuizen te benaderen om hen op te roepen om zich aan te melden bij deze geschillencommissie?


8. Deelt u de conclusie dat er iets "grondig mis is" omdat het te vaak voor komt dat professionele partijen alleen maar bezig zijn met het debat over euro's? Zo ja, wat kunt en gaat u hieraan doen? Zo nee, waarom niet?


9. Deelt u tevens de mening dat dit slecht voor het herstel van het slachtoffers is? Zo ja, wat kunt u hier aan doen? Zo nee, waarom niet?

{1} Volkskrant 2 april 2010
{1} http://www.meldpuntmedischemissers.nl




Partij van de Arbeid