Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
16-04-2010

Samenstelling ejaculaat poelslak ontcijferd
VU-ecologen ontdekken eerste hermafrodiete sekseiwit

Een international onderzoeksteam, geleid door bioloog Joris M. Koene van de Vrije Universiteit Amsterdam, publiceerde deze week in PLoS ONE de eerste studie naar de samenstelling van het ejaculaat van een simultaan hermafrodiet dier: de poelslak (Lymnaea stagnalis). Een van de nieuwe peptiden en proteïnen die zij in de prostaatklier identificeerden bleek eileg te onderdrukken. Zij doopten dit eiwit Ovipostatine. Daarmee is voor het eerst een component uit de seminale vloeistof van een hermafrodiet opgehelderd. Dit geeft aan dat zulke manipulatieve stoffen in hermafrodiete dieren hebben kunnen evolueren, ondanks dat ze mannetje en vrouwtje tegelijk zijn.

Seminale vloeistof is een belangrijk onderdeel van het ejaculaat van dieren met interne bevruchting. Deze vloeistof bevat stoffen die spermacellen activeren en lang genoeg in leven houden om de plaats van bevruchting te bereiken. Daarnaast bevat het ejaculaat stoffen die een effect hebben op de vrouwelijke fysiologie met als doel om de bevruchtingskans van de spermadonor verder te verhogen. Aangezien dit de optimale voortplanting van de spermaontvanger kan verstoren kan hierdoor een conflict tussen de seksen ontstaan.

Ondanks dat er vele studies zijn die de aanwezigheid van zulke stoffen hebben aangetoond, is in zeer weinig gevallen ook de identiteit van die stoffen opgehelderd. Bovendien heeft de focus tot nu toe gelegen op dieren waar de seksen gescheiden zijn.