Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

15 april 2010, 16.01 uur

Ruim 100 Afghaanse politieagenten hebben vorige week in Uruzgan hun diploma ontvangen. Naast Nederlandse, Australische en Amerikaanse militairen kregen de agenten in spe ook les van Afghaanse instructeurs.

Het is de bedoeling dat de Afghaanse politie het opleiden van nieuwe collega's uiteindelijk zelf ter hand kan nemen. De rekruten werkten de afgelopen weken aan elementaire politievaardigheden zoals fouilleren en discipline. Ook kregen zij een schietopleiding en lessen in zelfverdediging, verkeer en mensenrechten.

Een Nederlandse Apache-helikopter boven Afghanistan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Gevechtshelikopters in aktie Nederlandse Apache-gevechtshelikopters hebben vorige week ondersteuning verleend aan een patrouille van de International Security Assistance Force (ISAF) in de buurt van Camp Hadrian in de regio Deh Rawod.

Ook zijn bij Camp Hadrian door verschillende Nederlandse patrouilles 3 geïmproviseerde explosieven gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft alle explosieven veiliggesteld.

Een Nederlandse patrouille van Task Force Uruzgan (TFU) is vorige week in de buurt van Kamp Holland onder vuur genomen door opstandelingen. Er is niet teruggevuurd. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen materieel beschadigd. Er wordt geoefend voor het geval een helikopter buiten de basis neerstort. - Foto: ministerie van Defensie

Noodlandingsoefening Afgelopen week vond op Kandahar Airfield een Downed Aircraft Recovery Team (DART) oefening plaats. Een team van het Nederlandse Air Task Force detachement oefende de procedures die in werking treden als een helikopter buiten het veld een noodlanding moet maken. Een dergelijke ploeg bestaat, afhankelijk van de situatie, uit verschillende disciplines waaronder onderhoudspersoneel, Force Protection en personeel van de EOD.

Het team heeft als taak de technische staat van een neergestorte helikopter ter plaatse te beoordelen en kan ter plekke overgaan tot reparatie. Is dit niet mogelijk dan zal de helikopter worden geborgen en elders worden gerepareerd.

Generaal-majoor Middendorp en luitenant-generaal Evans. - Foto: ministerie van Defensie

Bezoek aan Australië Generaal-majoor Tom Middendorp, Directeur Operaties Defensiestaf, bracht vorige week een werkbezoek aan Canberra in Australië. Het bezoek stond in het teken van de afstemming en coördinatie over de aankomende Nederlandse terugtrekking uit Uruzgan. Middendorp sprak onder meer met zijn collega luitenant-generaal Mark Evans, de Chief of Joint Operations.

Aan Australische zijde bestaat zeer veel waardering voor de samenwerking met Nederland, maar ook voor de transparantie waarmee de gehele redeployment momenteel wordt voorbereid. Australië realiseert zich terdege welke omvangrijke ondersteuning Nederland in de periode 2006-2010 heeft geleverd en is net als Nederland geholpen met een snelle beslissing door de NAVO over de aflossing van Nederland als lead nation in Uruzgan.

Somalië - Operatie Atalanta

Militairen van het Korps Mariniers gaan aan boord van het koopvaardijschip. - Foto: ministerie van Defensie

De 10 piraten die Hr. Ms. Tromp op Tweede Paasdag arresteerde aan boord van een Duits koopvaardijschip worden in Nederland in bewaring gesteld in afwachting van hun uitlevering aan Duitsland. De rechtbank en het openbaar ministerie in Amsterdam behandelen de Europese aanhoudingsbevelen uit Duitsland.

Vanaf zaterdag 17 april neemt Hr.Ms. Johan de Wit deel aan de EU-missie Atalanta. De Tromp meert op vrijdag 30 april af in de haven van Den Helder.

Nationale operaties

De Koninklijke Marechaussee heeft vorige week 2 mannen van 26 en 48 jaar en een vrouw van 46 jaar aangehouden. Zij worden verdacht van mensensmokkel. Zij reden in een onverlichte auto op de A10, vlakbij de Coentunnel. De verdachten zijn in verzekering gesteld omdat zij een vierde passagier, een 34-jarige man zonder vaste woonplaats, smokkelden. Deze laatste man is in vreemdelingenbewaring gesteld.

Aanhouding aan boord vliegtuig 2 personen zijn vorige week door de Koninklijke Marechaussee aangehouden op verdenking van geweld aan boord van een vliegtuig. Tussen hen ontstond een handgemeen tijdens een vlucht van Las Palmas naar Schiphol. Zodra het vliegtuig op de luchthaven aankwam, hield de marechaussee de verdachten aan. Na verhoor zijn ze in vrijheid gesteld.

Een super-RHIB is een zeer snelle motorboot (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Drenkelingen gered Het Reddings- en Coördinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen & Aruba kreeg vorige week een melding dat er een bootje was omgeslagen en aan het zinken was ten zuiden van een hotel op Curaçao. Direct is er een eenheid van de Kustwacht op een super-RHIB (zeer snelle motorboot) uitgerukt om assistentie te verlenen. De 2 opvarenden zijn uit het water gered.