CNV Onderwijs

15 april 2010

Beperking fiscale aftrek ziektekosten

Categorie: Pensioen, Arbeidsongeschiktheid, Zorg en ziektekosten

De politiek heeft de fiscale aftrek van ziektekosten, via een eerste stap in 2008 en nog eens in 2009, zeer sterk ingeperkt. Aanleiding was het fors oplopende verlies aan belastingopbrengst doordat steeds grotere groepen belastingplichtigen deze aftrekpost wisten te benutten. Via het CNV is intensief gelobbyd om de politiek tot fundamentele bijstelling van de plannen te bewegen en de koopkracht van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen afdoende te beschermen. Dit heeft gelukkig wel tot allerlei compenserende maatregelen geleid via de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Maar deze wet kan toch bij lange na niet voorkomen, dat er afhankelijk van de specifieke situatie zeer forse inkomensnadelen kunnen ontstaan. Deze negatieve inkomenseffecten zijn een bewuste en breed gedragen politieke beslissing geweest.

Welke compenserende maatregelen bevat de Wtcg?

Voor chronisch zieken en gehandicapten (waaronder ook ouderen): o Er is een algemene tegemoetkoming gekomen. De hoogte hangt af van bepaalde zorgcriteria en varieert tussen de EUR150 en EUR500 netto. De tegemoetkoming over 2009 wordt pas in november/december 2010 uitbetaald.
o Er geldt vanaf januari 2009 een korting op de eigen bijdrage AWBZ en WMO. De korting over 2009 wordt in april 2010 uitgekeerd (alleen bij verblijf in een AWBZ-instelling is de korting al meteen verrekend op de factuur). Vanaf januari 2010 wordt de korting in alle gevallen meteen verrekend.
o Er is vanaf 2009 een nieuwe, beperkte fiscale aftrek voor specifieke zorgkosten van toepassing.

Voor arbeidsongeschikten (35% of meer):
o Er is vanaf 2009 een jaarlijkse tegemoetkoming van EUR350 netto. Deze wordt in het derde kwartaal door UWV uitbetaald.

Specifiek voor ouderen:
o De AOW-tegemoetkoming en de fiscale ouderenkorting zijn vanaf 2009 iets verhoogd.
o De inkomensgrens voor de ouderenkorting is hoger komen te liggen, waardoor een grotere groep ouderen hiervoor in aanmerking komt. o De inkomensgrens voor huurtoeslag is voor ouderen verhoogd.

Op
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/tegemoetkoming-chronisch-zieken-en-ge handicapten is uitvoerige informatie over de Wtcg te vinden.
---