Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 april 2010

Vragen over liberalisering postsector en aangekondigde verkoop TNT Post

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de minister van Economische Zaken

over de liberalisering van de postsector en de aangekondigde verkoop van TNT Post


1. Bent op de hoogte van de demonstratie op 14 april in Brussel tegen de verdere liberalisering van de postsector?


2. Wat kunnen de gevolgen zijn voor TNT Post en de Nederlandse postsector, als de liberalisering in de EU uitgesteld of afgeblazen zou worden?


3. Welke reactie van Nederlandse kant zou dan volgens u moeten volgen?


4. Wat is de achtergrond van het feit dat de TNT-directie heeft aangekondigd de postdivisie te willen verkopen, te laten samenwerken of (apart) naar de beurs te brengen? Wie heeft hierin het initiatief genomen, de aandeelhouders of de directie zelf?


5. Is het juist dat dit betekent dat de postdivisie van TNT Post onderdeel kan gaan worden van het Franse La Poste, Deutsche Post, Royal Mail of een activistische aandeelhouder? Acht u een van de scenario's wenselijk? Zo ja waarom, zo nee, waarom niet?


6. Wat zijn de gevolgen voor de werknemers in de post en in het bijzonder de CAO en artikel 8 van de postwet met een buitenlandse aandeelhouder TNT Post?


7. Wat zijn de gevolgen van een buitenlandse overname voor de universele dienstverlening, als zou blijken dat de nieuwe eigenaar niet langer bereid is de UD uit te voeren, dan wel slechts tegen veel hogere kosten?


8. Bent u bekend met het artikel koppositie remt opties TNT?{1}


9. Acht u het mogelijk dat de Nederlandse staat net als in de ons omliggende landen een belang of meerderheidsbelang in TNT Post neemt? Wat zijn daar de voor- en nadelen van, ook in het licht van het antwoord op de vragen 6 en 7?


10. Deelt u de mening dat de koppositie van TNT Post haar opties remt? {2}


11. Kunt u ingaan op de mening van de rechts-gaullistische regering in Frankrijk, die de post onprivatiseerbaar ("imprivatisable") noemt?


12. Is het gevolg hiervan dat een ongelijke situatie ontstaat, in de zin dat La Poste wel TNT kan overnemen, maar andersom niet? Op welke manier kan reciprociteit worden gerealiseerd, in de zin dat nationale postbedrijven die zelf niet overgenomen kunnen worden, ook geen andere nationale postbedrijven over kunnen nemen?

{1} Wessel Gossink, 'Koppositie remt opties TNT', in Het Financieele Dagblad, 15 april 2010 {1} FD, "Koppositie remt opties TNT", 15 april 2010