Ministerie van Defensie

Commandant der Strijdkrachten krijgt indruk van redeployment

15 april 2010, 16.45 uur

Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Peter van Uhm heeft vandaag in Ede een bezoek gebracht aan eenheden die worden klaargestoomd voor de Redeployment Task Force (RDTF). Deze eenheid is verantwoordelijk voor de veilige terugkeer van goederen en materieel uit Uruzgan.

De commandant van de RDTF, brigade-generaal Jan Broeks, heette na het middaguur de CDS welkom. Van Uhm kreeg een briefing over het verloop van de oefening. Vervolgens werd de innamecompagnie bezocht, een essentieel onderdeel van de RDTF. De compagnie is verantwoordelijk voor het registeren, verpakken en klaarmaken voor verzending van goederen naar Nederland. Ook maakte Van Uhm een praatje met de militairen die straks de grote logistieke klus gaan klaren.

Op de Vlasakkers nabij Amersfoort woonde de CDS een deeloefening bij waar een konvooi te maken kreeg met een incident. Generaal Van Uhm was na afloop zeer positief over de oefening en de motivatie van de deelnemende militairen: "Je ziet dat alle schakels uit het logistieke proces hier goed in elkaar grijpen."

Optreden op elkaar afstemmen

De terugkeer van goederen en materieel uit Uruzgan is een grote logistieke klus. - Foto: ministerie van Defensie

De oefening Uruzgan Integration wordt van 12 tot en met 23 april gehouden op de Veluwe. Het is een integratieoefening om het optreden van eenheden die een rol kunnen krijgen in de redeployment nader op elkaar af te stemmen. Aan Uruzgan Integration doen ruim 1600 militairen mee.

De kern van de RDTF is afkomstig van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) van de Koninklijke Landmacht. Overige deelnemende militairen zijn onder meer force protection eenheden die voor bescherming zorgen. Uruzgan Integration vindt voornamelijk plaats op oefenterreinen van Defensie.