Gemeente Zoetermeer

Onafhankelijke onderzoekscommissie Sterigenics van start

Dinsdagavond 13 april heeft de gemeenteraad van Zoetermeer de onafhankelijke onderzoekscommissie naar het dossier Sterigenics ingesteld. Deze commissie start met het onderzoek naar de gang van zaken rondom de jarenlange uitstoot van ethyleenoxide door het bedrijf Sterigenics; het bedrijf waarvan in december 2009 bekend werd dat het jarenlang een te grote hoeveelheid ethyleenoxide heeft uitgestoten. De commissie wordt voorgezeten door oud minister Frank de Grave. Naast Frank de Grave hebben Joris IJzermans en Bob Ruers zitting in de onderzoekscommissie.
Met deze drie leden beschikt de commissie over de gewenste expertise om een onafhankelijk onderzoek naar dit dossier te kunnen uitvoeren. Frank de Grave is met zijn ruime ervaring in het openbaar bestuur, zowel op landelijk niveau (minister, staatsecretaris, Kamerlid en vicevoorzitter van de VVD-fractie), als op gemeentelijk niveau (raadslid en wethouder van Financiën in Amsterdam) bij uitstek geschikt om het onderzoek naar Sterigenics te leiden.

Joris IJzermans is wetenschapper en momenteel programmaleider Acute zorg, milieu en rampen bij het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). In het verleden was IJzermans betrokken bij onderzoeken naar de nasleep van verschillende rampen, zoals de vliegtuigramp in de Amsterdamse Bijlmer, de vuurwerkramp in Enschede en de Nieuwjaarsbrand in Volendam. IJzermans heeft de onderzoekservaring en expertise op het gebied van verschillende gezondheidsaspecten.

Ook Bob Ruers beschikt over ruime ervaring in het openbaar bestuur. Hij was senator voor de Socialistische Partij en 15 jaar lid van de Utrechtse gemeenteraad. In zijn dagelijks leven heeft Ruers zich als advocaat gespecialiseerd in schadeclaimzaken van slachtoffers van beroepsziekten. In het verleden vertegenwoordigde hij asbestslachtoffers en was hij medeoprichter van het Comité Asbestslachtoffers. Daarnaast was hij lid van de onderzoekscommissie Stichting PreProfessionele Hulpverlening (ingesteld door de gemeenteraad van Amsterdam). Zijn ervaring als politicus en belangenbehartiger van slachtoffers maakt dat hij in staat is de zaak vanuit verschillende invalshoeken te bekijken: hij kent de wensen van de politiek, maar weet ook als geen ander hoe de burger diezelfde politiek bekijkt.

De commissie verwacht in juli 2010 de uitkomsten van het onderzoek aan de raad te kunnen aanbieden.