CDA

Van Haersma Buma: Criminelen in de portemonnee raken donderdag 15 april 2010
Het moet voor het Openbaar Ministerie (OM) veel gemakkelijker worden om geld af te pakken van groepen criminelen. CDA-kamerlid Sybrand van Haersma Buma ondersteunt ten volle de uitgangspunten van het wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) dat ervoor moet zorgen dat criminelen financieel worden âgepluktâ.

De zogenaamde pluk-zewetgeving heeft als uitgangspunt dat criminelen in de portemonnee moeten worden geraakt. Criminele winsten worden daarom afgepakt en gaan naar de staat. Op dit moment is het nog niet makkelijk genoeg om te bewijzen dat het om crimineel geld gaat. Met de nieuwe aanpassingen aan de wet moet dit gemakkelijker worden. Zo hoeft de staat niet langer te bewijzen dat bepaalde bedragen of goederen illegaal verdiend zijn, maar kan er door de staat beslag op worden gelegd als er aanwijzingen zijn dat het om criminele goederen gaat. Vervolgens moet de crimineel bewijzen dat iets eerlijk is verkregen.

Van Haersma Buma heeft een amendement ingediend waarmee in de wet moet worden opgenomen dat het voor criminelen onmogelijk wordt zich nog achter elkaar te verschuilen. Leden van criminele groepen moeten straks ieder volledig aansprakelijk worden gesteld voor het geld dat ze samen illegaal hebben binnengehaald. âHet doet er niet toe wie het criminele geld terugbetaalt, àls ze het maar terugbetalenâ, aldus Van Haersma Buma. âAls de ene crimineel het geld al heeft verbrast, dan moet de ander het maar ophoesten.â Het maakt voor het CDA niet uit hoe de ander aan dit geld is gekomen, legaal of illegaal. âAls de staat maar niet met de kosten blijft zitten.â

Met het amendement wil Van Haersma Buma het nog eenvoudiger maken om criminelen winsten af te pakken. Op dit moment kan het OM nog maar een klein deel van het geld waarop beslag wordt gelegd daadwerkelijk in beslag nemen.