FloraHolland


Locatiecoderingen nu ook op veilingterrein Bleiswijk

BLEISWIJK, 15 april 2010 (persbericht ) - Na het veilingterrein, kwekers en handelaren in de Greenport Aalsmeer, zijn sinds vorige week ook alle laad- en loslocaties op het veilingterrein van FloraHolland Bleiswijk voorzien van een unieke locatiecode en een scanbaar bordje. De invoering van unieke locatiecoderingen leidt tot minder onnodige logistieke bewegingen. Ook maken locatiecoderingen de elektronische uitwisseling van transportopdrachten en het volgen van de logistieke stroom door middel van tracking & tracing mogelijk. Dit vergroot de betrouwbaarheid, efficiëntie en beheersbaarheid in de logistieke keten.

Elektronisch transportopdrachten uitwisselen
De invoering van unieke en uniforme locatiegegevens maakt de uitwisseling van de elektronische transportopdracht (ETO) in de sierteeltsector mogelijk. Transportopdrachten kunnen digitaal tussen kweker, handelaar en transporteur worden verstuurd. De nieuwe werkwijze voorziet in de groeiende behoefte van de sector om digitaal zaken te doen. In het ETO wordt digitaal zowel de lading als de laad- en loslocatie van sierteeltproducten gespecificeerd. De informatie is direct inzichtelijk en ook weer opnieuw elektronisch bruikbaar voor de volgende partij in de keten.
Spraakverwarring, handmatige invoering van transportopdrachten en onnodig zoekverkeer rondom de bestemmingsplek behoren hierdoor zo goed als tot het verleden. Een aantal transporteurs maakt al gebruik van de ETO. In het loop van het jaar zullen de meeste vervoerders hun software aangepast hebben en elektronische transportopdrachten kunnen ontvangen. Ook de meeste leveranciers van kwekersoftware (EAB-pakketten) hebben hun software aangepast.

Verdere toepassing tracking & tracing
De invoering van de locatiegegevens maakt ook de verdere toepassing van tracking & tracing mogelijk. Elke locatie is straks voorzien van een scanbaar bordje met de unieke code. Door deze code te scannen weet de transporteur dat hij op de juiste locatie zit en kunnen handelaren en kwekers volgen waar de producten zich bevinden.

Coderen en markeren rest van Nederland
Regio Aalsmeer en het veilingterrein van Bleiswijk zijn gereed. Het coderen en markeren van kwekerlocaties en veilingterreinen in de overige regio's van Nederland volgt later dit jaar. Op dit moment worden hier de voorbereidingen voor getroffen.

Florilog is het samenwerkingsverband tussen de branchevereniging van de groothandel in bloemen en planten (VGB), de branchevereniging van de sierteeltvervoerders (VSV) en FloraHolland, met als doel verbetering van de logistiek in de sierteeltketen.

Het project `locatiecoderingen in de sierteelketen' wordt ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Noord-Holland in het kader van de Pieken in de Delta regeling.