Gemeente Waterland

15 april 2010

Waterlandse ouderen waarderen preventief huisbezoek

In de gemeente zijn de afgelopen maanden 25 vrijwilligers actief geweest in het kader van het preventief huisbezoek. Zij gingen op pad om ouderen van 75 jaar en ouder te informeren over de voor hen relevante voorzieningen in de gemeente. Daarnaast hebben zij met hen gesproken over hun wensen en behoeften op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Uitkomsten eerste resultaten

Uit de eerste resultaten blijkt dat de bezochte ouderen het huisbezoek als prettig hebben ervaren. Daarnaast geeft een ruime meerderheid aan dat zij door het huisbezoek veel nieuwe informatie heeft gekregen. Vooral de informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), het aanvullend openbaar vervoer en de mantelzorg waarderen zij. Veel ouderen geven aan dat zij op dit moment nog geen hulp nodig hebben. Wel vinden zij het fijn dat zij voor de toekomst goed geïnformeerd zijn over alle mogelijkheden. Dat is ook precies het doel van het preventief huisbezoek.

Inzicht in wensen, behoeften en vragen

Vrijwel alle ouderen vinden dat er voor hen in de gemeente voldoende te doen is. Daarnaast ervaren zij geen problemen met de bereikbaarheid van recreatieve voorzieningen. De eerste resultaten laten ook al een paar verbeterpunten zien. Een kwart van de ouderen geeft aan behoefte te hebben aan meer zitbankjes en heeft klachten over de bereikbaarheid van voorzieningen zoals het openbaar vervoer, de bank of het postkantoor. Ook zijn ouderen nog onvoldoende bekend met het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers en vrijwilligers. Met deze informatie kan de gemeente het ouderenbeleid verder ontwikkelen.

De huisbezoeken zijn nog niet afgerond. In april en mei leggen de vrijwilligers ook nog huisbezoeken af. De definitieve resultaten verwachten wij eind juni.

Informatie

Voor meer informatie over de huisbezoeken in Waterland kunt u contact opnemen met Petra Viereck-Visser van de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (SMD) via telefoonnummer: (075) 6 281 621.
---