Provincie Utrecht

Proef zelfcontrole milieuvergunning gestart

15-4-2010 -

Bedrijven die hun milieuvergunning van de provincie Utrecht goed naleven, mogen zichzelf gaan controleren. Zij krijgen niet vanzelfsprekend een bezoek van een handhaver van de provincie, maar worden met een steekproef gecontroleerd. De tijd die de handhavers hierdoor besparen, wordt gebruikt om bedrijven die veel overtredingen (hebben) begaan intensiever te controleren.

Er zijn in totaal 32 bedrijven die aan de proef meedoen: twintig gemeentewerven, zes bouw- en materialenbedrijven, vijf op- en overslagstations en één scheepswerf. De proef loopt tot juni. Als de proef goed verloopt, wordt zelfcontrole vaker toegepast. Met als doel: de tijd van handhavers efficiënt inzetten en goed presterende bedrijven belonen. Het is de eerste keer dat een provincie op zo'n grote schaal zelfcontrole toepast.

Milieuwet
Zo'n 250 bedrijven in de regio hebben een milieuvergunning van de provincie. Het gaat om bedrijven met activiteiten die mogelijk risico opleveren voor de kwaliteit van bijvoorbeeld de lucht, bodem, water en de volksgezondheid. De bedrijven moeten aan strenge regels voldoen om deze risico's zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door te zorgen voor isolatie, ventilatie, veilige opslag en goed opgeleid personeel. De provincie controleert regelmatig of de bedrijven zich aan de voorschriften van de vergunning houden. Afhankelijk van de grootte en de activiteiten van het bedrijf, gebeurt dit van één keer per week tot één keer per jaar.

Overtredingen zelf aangeven
De bedrijven die meedoen aan de proef, krijgen een vragenlijst waarin alle onderwerpen van de milieuvergunning aan de orde komen. Zij vullen de lijst in en sturen deze terug naar de provincie. De provincie voert een steekproef uit om te controleren of de informatie op de lijsten overeenkomt met de praktijk. Vorig jaar deed de provincie al een kleinschalige proef met zelfcontrole. De twee deelnemende bedrijven waren destijds enthousiast en bleken bereid om overtredingen zelf aan te geven.

Zelf verantwoordelijk
De bedrijven die aan deze proef gaan meedoen, reageren positief op de zelfcontrole. Het benadrukt ook dat bedrijven in de eerste plaats zelf verantwoordelijkheid zijn voor het naleven van regels. Projectleider Stuart Gunput van de provincie: "Verreweg de meeste bedrijven zijn van goede wil en doen hun best om zich aan de milieuwet- en regelgeving te houden en overlast en schade voor de omgeving te beperken. Doordat zij ons werk uit handen nemen met de zelfcontrole, werken we samen aan betere naleving door alle bedrijven. Dat is goed nieuws voor mensen die in buurt wonen."

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 -258 2122