NEN


Normalisatie Cloud Computing

donderdag 15 april 2010, 11:27

Het is waarschijnlijk dat in de toekomst, met name vanwege energie-efficiëntie, computerverwerking zal worden verplaatst van de directe omgeving van de gebruiker naar
'virtuele, duurzame en efficiënte' omgevingen. Een hierbij horende ontwikkeling van de 'Cloud' is 'Distributed Application Platforms and Services' (DAPS). Er wordt gezocht naar belanghebbenden die hieraan mee willen werken.

Werkgebied en werkvelden
In de nabije toekomst zal een deel van de computerverwerking, als gevolg van de strenger wordende eis naar duurzaamheid en energie-efficiëntie, steeds minder plaatsvinden in computers in de directe omgeving van de gebruiker. Deze computerverwerking zal stapsgewijs worden verplaatst naar 'virtuele, duurzame en efficiënte' omgevingen.

Geleid door 'Web Services', 'Service Oriented Architecture' en 'Cloud Computing' bereidt de ICT-markt zich voor op de volgende fase van ontwikkeling; 'Distributed Application Platforms and Services' (DAPS). DAPS richt zich op verder gaande opschaling van ICT diensten en toepassingen, en het optimaliseren van duurzaam en efficiënt gebruik van computerapparatuur.

Belanghebbende partijen gezocht
In 2010 zal worden onderzocht welke Nederlandse belanghebbende partijen betrokken willen worden, en willen meewerken aan de volgende fase van ontwikkeling van de nog jonge ICT-marktsector, en kennis en expertise van Nederland transparant willen maken voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid.

Nieuwe normcommissie 'Distributed Application Platforms and Services' De internationale werkgroep ISO/IEC JTC1 gaat deze marktontwikkeling ondersteunen via het ontwikkelen en onderhouden van standaarden. Het werk zal worden verzet door verschillende groepen experts van de in 2009 opgerichte nieuwe ISO/IEC JTC1 Sub Committee 'Distributed Application Platforms and Services' (DAPS). De inrichting en bezetting van deze SC38 met experts en werkzaamheden is verdeeld in drie werkvelden; Web Services, Service Oriented Architecture (SOA) en Cloud Computing.

* Web Services
Binnen dit werkveld worden de definities en principes van Service Oriëntatie genormaliseerd voor zaken als 'Basic Service Concepts', 'Interworking Functions', 'Application Domains', 'Service Application Programmin Interfaces' en classificatie van services.
* Service Oriented Architecture (SOA)
Binnen dit werkveld richt men zich op een Basic Generic Architectural Reference Model SOA inclusief de hieraan te stellen eisen aan bijvoorbeeld 'Service Functionality', 'Service Performance' en 'Software and Systems Engineering'.
* Cloud Computing
Hier richt een studiegroep zich op computertechniek en generieke eisen aan 'System Management', System Interfaces en software voor de standaardisatie van 'Cloud Computing'. Met technieken zoals virtualisatie kan systeembeheer worden vereenvoudigd en zijn gedetailleerde kennis, ervaring met de technische infrastructuur, en continue operator-control niet meer noodzakelijk.

Informatie en deelname
Voor meer informatie over dit werkgebied, interesse voor lidmaatschap van de normcommissie of vragen kunt u contact opnemen met Ton van Bergeijk, consultant Informatietechnologie & Telecom, telefoon (015) 2690126, e-mail ton.vanbergeijk@nen.nl
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ICT-mail (Publicatie)