Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 15 april 2010

Ernst van de Wetering ontvangt Zilveren Museummedaille van stad Amsterdam

Gepubliceerd op 15 april 2010
foto: Eduard Lampe
foto: Eduard Lampe

Prof. dr. Ernst van de Wetering ontving tijdens zijn afscheid als hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam de Zilveren Museummedaille van de stad Amsterdam. Carolien Gehrels, wethouder Cultuur van de gemeente Amsterdam, reikte de medaille uit. De Museummedaille wordt Van de Wetering toegekend vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de museale sector in Amsterdam.

Van de Wetering heeft zijn leven gewijd aan een kunstenaar die bestempeld zou kunnen worden als de Amsterdamse kunstenaar van de Gouden Eeuw bij uitstek: Rembrandt van Rijn. Daarmee heeft hij Rembrandt en de stad Amsterdam internationaal op de kaart gezet. Van de Wetering heeft ons beeld van Rembrandt als mens en als kunstenaar in hoge mate gevormd. Als achtereenvolgens assistent, lid en voorzitter van het Rembrandt Research Project heeft hij zich ontwikkeld tot een onmisbaar deskundige op het gebied van de technische aspecten van de totstandkoming van Rembrandts werk, en later ook tot het geweten van het project bij controversiële toe- of afschrijvingen.

Van bijzondere betekenis is Van de Wetering geweest voor het Rembrandthuis. Hij is de drijvende intellectuele kracht geweest achter de transformatie die het Rembrandthuis in 1999 heeft ondergaan. Mede dankzij zijn onderzoek kon een gewetensvolle en overtuigende reconstructie van het interieur van Rembrandts woonhuis en atelier tot stand worden gebracht. Van de Wetering heeft zich daarnaast beijverd voor een hoger wetenschappelijk profiel van het Rembrandthuis met een volwaardig tentoonstellingsprogramma en de inrichting van het Rembrandt Informatie Centrum.
Bron: UvA Persvoorlichting