Woonbond


15-04-2010

Vrijwilligerswerk als eis voor huurcontract

De huurder die in aanmerking wil komen voor een huurwoning in de Eindhovense wijk Woensel-West moet bereid zijn om vrijwilligerswerk te doen. Woningcorporatie Trudo uit Eindhoven laat nieuwe huurders alleen toe 'na een sollicitatiebrief en sollicitatiegesprek', waarin zij verklaren daartoe bereid te zijn. In ruil voor het nuttige werk voor de buurt krijgt de huurder dan honderd euro korting op de huurprijs.

Woensel-West is een van de veertig 'krachtwijken' van voormalig minister Vogelaar. Trudo wil de kwaliteit van de wijk opkrikken door de komende jaren probleemhuurders te weren. Daarom worden nieuwe huurders pas na een intakegesprek geplaatst. De eis dat er vrijwilligerswerk moet worden verricht, moet ten goede komen aan de leefbaarheid van de wijk.

Trudo gaat zo ver dat ze daadwerkelijk controleert of de nieuwe bewoners het opgegeven vrijwilligerswerk in de buurt ook doen. Als de nieuwe huurders dat stelselmatig weigeren wordt de huur opgezegd en moeten ze hun huis verlaten. Wel krijgen ze eerst een waarschuwingsbrief. Volgens Trudo in het Binnenlands Bestuur van 24 maart, is die inmiddels al een aantal keren verstuurd.