Gemeente Leeuwarden

Verlichting blijft nog enkele weken overdag branden

Bron: Gemeente Leeuwarden (15-04-2010)

Sinds half december brandt in delen van Leeuwarden de openbare verlichting ook overdag. De automatische aan- en uitschakeling was kapot maar is inmiddels gerepareerd. Hoewel het defect hiermee is opgelost, blijft een deel van de verlichting nog enkele weken overdag branden totdat volledige betrouwbaarheid van het systeem gegarandeerd kan worden. Binnen twee weken functioneert de straatverlichting volgens Enexis weer naar behoren. Enexis, de beheerder van het elektriciteitsnetwerk in Leeuwarden, is namelijk verantwoordelijk voor het oplossen van deze storing.

Energieverbruik en energiekosten
De extra energiekosten door de storing komen volledig voor rekening van Enexis. Deze kosten worden niet doorberekend aan de gemeente of aan de burgers van de gemeente Leeuwarden.

Omvang storing
Van de in totaal 20.000 lichtmasten in de gemeente reageerden 10.000 niet meer op de automatische schakeling. Normaal gesproken worden de lichtmasten uitgeschakeld zodra een sensor meet dat er 's ochtends genoeg daglicht is. Ruim 8200 lichtmasten werden daarom vanuit centrale schakelstations handmatig in- en uitgeschakeld en functioneren nu via het noodsysteem.
De overige 1800 lampen kunnen niet via dit systeem worden geschakeld en blijven daarom ook dag en nacht branden. De komende weken worden de lichtmasten voorzien van een tijdschakelaar en kunnen ze weer functioneren op de automatisch in- en uitschakeling. Binnen twee weken zal de storing volledig zijn opgelost.

Voor vragen over deze storing in de openbare verlichting kunt u contact opnemen met de Klantenservice van Enexis via 0900-7808700 (lokaal tarief).