Ministerie van Buitenlandse Zaken

kardinaal over homoseksualiteit zeer ongelukkig'

`Uitlatingen kardinaal over homoseksualiteit zeer ongelukkig'

Nieuwsbericht | 15 april 2010 | Nederlands mensenrechtenbeleid

De uitlatingen van kardinaal Tarcision Bertone dat er een verband zou zijn tussen kindermisbruik en homoseksualiteit, zijn ongefundeerd en kwetsend. Dat heeft de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel tijdens een gesprek met een een hoge vertegenwoordiger van het Vaticaan overgebracht.

"Nederland heeft zich er de afgelopen jaren internationaal intensief voor ingezet om een eind te maken aan vervolging en discriminatie op grond van seksuele voorkeur," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "In dat licht vind ik de uitspraak van de kardinaal zeer ongelukkig."

Op initiatief van Nederland en Frankrijk hebben 67 landen in de Verenigde Naties een verklaring ondertekend om wereldwijd een einde te maken strafbaarstelling van homoseksualiteit. Nederland zet zich ervoor in dat dit aantal de komende jaren zal toenemen.

Hoewel het Vaticaan de verklaring niet heeft ondertekend, hebben vertegenwoordigers van de Heilige Stoel zich na aandringen Nederland en andere landen wel uitgesproken tegen strafbaarstelling op grond van seksuele voorkeur.

Meer over


* Nederlands mensenrechtenbeleid