Ministerie van Defensie

Afghanen bemannen nieuwe politiepost

15 april 2010, 18.27 uur

Agenten in Uruzgan hebben gisteren de nieuwe politiepost in Gulkhaneh officieel in gebruik genomen. Dit zogenoemde Police Sub Station (PSS) onderstreept de verbeterende veiligheidssituatie in de provincie. Het nieuwe politiestation ligt aan het begin van de onveilige Tangivallei, tussen Tarin Kowt en Deh Rawod, waar de Nederlandse troepen zijn gelegerd.

Het ommuurde politiestation vervangt een simpele post en biedt met op elke hoek een uitkijkpost een uitstekend zicht op de Tangivallei. Hoewel de post 45 agenten kan herbergen worden er in eerste instantie 40 gestationeerd. 10 van hen volgen na afronding van hun opleiding.

Vertrouwen bevolking

Waarnemend gouverneur Khodae Rahim verricht samen met de militaire en civiele TFU-vertegenwoordigers de openingshandeling. Foto: ministerie van Defensie

De nieuwe post draagt bij aan de toenemende professionaliteit van de Afghaanse politie en het vertrouwen van de lokale bevolking in de Afghaanse overheid. De lokale leiders spraken hun dank uit voor het door Nederland gefinancierde politiestation en benadrukten dat de veiligheidssituatie in de provincie al sterk is verbeterd dankzij de Nederlanders. Waarnemend gouverneur van Uruzgan, Khodae Rahim, stelde bij de opening dat de post een belangrijke bijdrage levert aan de strijd tegen de Taliban. Johan Verboom, waarnemend civiel vertegenwoordiger, zei in zijn toespraak dat de politie er daarnaast ook is om de bevolking te beschermen tegen criminelen. "Als het veilig is op straat, kunnen kinderen naar school gaan en werken aan hun toekomst." Generaal Kees van den Heuvel, de commandant van de Task Force Uruzgan, sloot zich hier bij aan en liet weten dat ook in Uruzgan het concept van meer blauw op straat werkt."

De komende tijd wordt in Uruzgan nog een aantal politieposten bijgebouwd.