Socialistische Partij

SP Amsterdam: Zorg voor duidelijkheid over subsidie aan Gay Pride

15-04-2010 * De SP wil opheldering van het stadsbestuur over de regels rond de subsidiëring van grote evenementen vanuit het Veiligheidsfonds van de gemeente. Uit onderzoeken van de Rekenkamer blijkt dat die regels niet altijd op dezelfde manier worden toegepast, in het bijzonder rond de Gay Pride van 2008. SP-raadslid Remine Alberts: "Het is goed dat evenementen als de Gay Pride georganiseerd worden en steun van de gemeente kunnen krijgen. Om te voorkomen dat de steun hiervoor afbrokkelt, is een goede verantwoording wel hard nodig." Remine Alberts
Op vragen van de SP hierover van drie maanden geleden heeft het college nog steeds geen antwoord gegeven. Alberts: "Wij hebben het sterke vermoeden dat de gemeente met twee maten meet. Het ene evenement krijgt subsidie waar nauwelijks verantwoording hoeft te worden afgelegd, terwijl bij andere evenementen de regels strikt worden gehandhaafd. Door geen antwoord te geven op onze vragen hierover, ontstaat de indruk dat het college iets te verbergen heeft en bewust een rookgordijn optrekt."

Uit de Rekenkameronderzoeken komt naar voren dat de organisatoren van de Gay Pride van 2008 met subsidie uit het Veiligheidsfonds onder meer de schoonmaakkosten hebben gefinancierd. Bovendien hebben de organisatoren aangegeven dat de gemeente hen niet om een uitgebreide verantwoording heeft gevraagd van de inzet van de subsidie. De subsidie is ook niet formeel vastgesteld en de waarnemend burgemeester is ook niet van plan dat nog te doen, zei hij in een reactie op het Rekenkameronderzoek. Alberts: "Kortom, het stinkt. Om de kwalijke geur weg te nemen moet het stadsbestuur in ieder geval antwoord geven op onze vragen van december en de vervolgvragen die we deze week hebben gesteld."