Ingezonden persbericht

Jonge wetenschappers in de schijnwerpers dankzij Heineken en KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Stichting Alfred Heineken Fondsen hebben nieuwe wetenschapsprijzen ingesteld: de Heineken Young Scientists Awards. Deze nieuwe prijzen worden uitgereikt aan getalenteerde jonge wetenschappers die excellent wetenschappelijk werk verrichten en daarmee een voorbeeld zijn voor andere jonge wetenschappers. De prijzen zullen worden uitgereikt naast de bestaande Heineken Prijzen.

KNAW-president Robbert Dijkgraaf benadrukt dat jong talent niet genoeg aandacht kan krijgen en is dan ook trots op de nieuwe prijzen: 'De wetenschap richt zich altijd op de toekomst. Zij wordt gedragen door jonge onderzoekers die enthousiast in het diepe springen en soms de grootste ontdekkingen doen. Met de Heineken Young Scientists Awards willen we het talent van de volgende generatie een extra stimulans geven om tot bloei te komen. Deze jonge prijswinnaars zijn in onze ogen ook de ideale ambassadeurs om de bekroonde onderzoeksgebieden dichter bij het grote publiek te brengen.'

Mevrouw Charlene de Carvalho-Heineken, voorzitter van de Stichting Alfred Heineken Fondsen zegt in een reactie: 'Het belonen van jong wetenschappelijk talent sluit volledig aan op onze visie en doelstellingen. We willen de grote waarde van wetenschappelijk onderzoek voor de samenleving benadrukken en meer bekendheid geven. De Heineken Young Scientists Awards vormen een belangrijke aanvulling op de Heineken Prijzen, die internationaal inmiddels behoren tot de meest prestigieuze wetenschapsprijzen.'

Voor de Heineken Young Scientists Awards komen onderzoekers in aanmerking die werkzaam zijn bij een Nederlandse onderzoeksorganisatie en niet langer dan vijf jaar geleden zijn gepromoveerd. De winnaars van de Heineken Young Scientists Awards zijn werkzaam in hetzelfde wetenschappelijke veld als de laureaten van de Dr. H.P. Heinekenprijs en de Dr. A.H. Heinekenprijzen.

Voor de Awards van 2010 zijn de volgende vakgebieden vastgesteld:
- Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica:
moleculaire celbiologie
- Heineken Young Scientists Award voor de Geneeskunde:
immunologie
- Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap:
geschiedenis van de Late Oudheid t/m de Middeleeuwen, 300-1500 AC
- Heineken Young Scientists Award voor de Milieuwetenschappen:
ecologie
- Heineken Young Scientists Award voor de Cognitiewetenschap:
sociaal cognitieve processen; in het bijzonder taal en taalverwerving

De prijzen
De KNAW kent de Heineken Young Scientists Awards tweejaarlijks toe aan vijf wetenschappers die elk 10.000 euro ontvangen en een speciaal ontworpen kunstwerk. De uitreiking van de Heineken Young Scientists Awards en de Heineken Prijzen vindt plaats op donderdag 23 september in de Beurs van Berlage.



Ingezonden persbericht