Stichting Bouw Research
DGBC reikt eerste BREEAM-NL certificaten uit

15 april 2010

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft vandaag tijdens de vakbeurs Building Holland (RAI Amsterdam) de eerste BREEAM-NL Nieuwbouw certificaten uitgereikt aan het TransPort kantoorgebouw van Schiphol Real Estate en het logistiek platform in Tilburg van WDP, een Belgische investeerder in semi-industrieel vastgoed. Daarmee behoren deze twee gebouwen tot de eerste gemeten duurzame gebouwen in Nederland.

De beoordelingsmethodiek BREEAM-NL Nieuwbouw werd vorig jaar september gelanceerd als het eerste - voor de Nederlandse markt geldende - duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw dat internationaal meetelt. De certificaten zijn overhandigd door Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de DGBC.

Meest gebruikt

De Dutch Green Building Council gebruikt het BREEAM-schema vanwege de grote rol die het internationaal speelt. Het is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen ter wereld. Dat de Nederlandse markt deze ontwikkeling breed ondersteunt, blijkt alleen al uit het feit dat er zich sinds de oprichting van de DGBC (1 juni 2008) 255 participanten hebben aangesloten. "Het belang blijkt tevens uit de toenemende vraag vanuit de beleggerswereld naar gebouwen met een hoge mate van duurzaamheid", aldus Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de DGBC. Hij mocht de certificaten uitreiken.
Schiphol Real Estate heeft duurzaam bouwen zeer hoog in het vaandel en is één van de founding partners van de DGBC. "Wij zijn zeer blij met hun intensieve inbreng. Het TransPort kantoorgebouw is één van eerste pilotprojecten die is aangedragen voor de ontwikkeling van BREEAM-NL", aldus DGBC-directeur Stefan van Uffelen.

Brede beoordelingsmethode

BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de Duurzaamheid van gebouwen te bepalen. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De toevoeging NL maakt duidelijk dat het hier om de Nederlandse versie gaat.
In het certificeringtraject met behulp van BREEAM wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar landgebruik, ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort.

Hoe werkt het certificeringsysteem?

Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging. Als totaalscore krijgt een gebouw één van de volgende waarderingen: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding. Het TransPort-gebouw heeft de waardering 'Very Good' (drie sterren) ontvangen en de WDP site in Tilburg is als 'Good' (twee sterren) gekwalificeerd.
BREEAM-NL was al bruikbaar voor kantoren, scholen, winkels en industriële gebouwen met één gestandaardiseerde beoordelingsrichtlijn. Sinds 1 maart 2010 is de methode ook voor woningen en appartementen beschikbaar.

TransPort

TransPort is een ontwikkeling en belegging van Schiphol Real Estate, de vastgoeddochter van Schiphol Group. De vastgoedportefeuille van Schiphol Real Estate omvat zo'n 540.000 m2 kantoor- en bedrijfsgebouwen. Schiphol Real Estate is actief op en bij de luchthavens van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Flight Forum Eindhoven, Milaan Malpensa en Hong Kong.

WDP

Vastgoedbevak WDP bouwt, ontwikkelt en verhuurt semi-industrieel en logistiek vastgoed (opslagruimten). WDP heeft meer dan 1,2 miljoen m² panden in portefeuille verdeeld over ongeveer 80 sites op logistieke knooppunten voor opslag en distributie in België, Frankrijk, Nederland en Tsjechië. Verder beschikt WDP over een grondpotentieel van bijna 2 miljoen m² in Roemenië. Het nieuwe project van WDP te Tilburg is het eerste grote project van WDP in Nederland dat in 2010 wordt opgeleverd, naast het nieuwe pand voor de Ter Beke groep in Wijchen, waarvoor WDP eveneens een BREEAM-NL Nieuwbouw certificering beoogt.

Meer informatie over BREEAM-NL is te vinden op www.breeam.nl en www.dgbc.nl.