Ingezonden persbericht

Gezinnen sparen maandelijks 200 euro
Een op de vijf komt moeilijk rond

Nederlandse gezinnen hebben hun huishoudboekje op orde en zijn zich bewust van hun uitgavenpatroon. Meer dan twee op de drie ouders weten precies hoeveel geld ze uitgeven (70%) en waaraan zij dit geld uitgeven (74%). Bovendien zegt 61% bewust zuinig met geld om te gaan. Toch komt bijna één op de vijf gezinnen (19%) niet rond met het maandelijkse inkomen. Dat blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek onder 834 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van ASR Verzekeringen.

Dat Nederlanders ook bezig zijn met hun financiële toekomst, blijkt uit hun spaargedrag. Meer dan driekwart van de Nederlandse gezinnen (76%) heeft financieel kapitaal opgebouwd. Ze zetten gemiddeld 200 euro per maand opzij. Meer dan een op de tien (12%) spaart zelfs 500 euro of meer.

Financiële reserves
Bij een onvoorziene uitgave zegt bijna een op de drie (31%) voldoende geld op zijn of haar rekening te hebben. Bijna tweederde (64%) zegt dit met hun spaargeld te kunnen betalen. Desondanks blijft een deel van de Nederlandse gezinnen kampen met geringe financiële reserves. Zo moet 16% een andere oplossing verzinnen om de was te doen als de wasmachine kapot gaat. 42% is voorlopig aangewezen op een andere vervoerswijze als de auto dienst weigert. Meer dan een kwart (27%) heeft niet genoeg geld achter de hand om minimaal vier maanden de hypotheek te betalen als het inkomen wegvalt. Onvoorziene uitgaven worden betaald door rood te staan (14%), gebruik te maken van een lening of doorlopend krediet (12%), afbetaling (9%) of credit card (8%).

Nederlanders erg traditioneel
Bij het winnen van 100.000 euro in een loterij zetten verreweg de meeste gezinnen dit bedrag weg op een spaarrekening. Of ze geven een deel van het geld weg aan de kinderen. Ook flink shoppen is een populaire besteding, vooral bij vrouwen (31%).

Top-5 bestedingsdoelen bij winnen van 100.000 euro:
1. Geld op spaarrekening (gezinnen 69%, niet-gezinnen 65%)
2. Deel van het geld geven aan de kinderen (gezinnen 50%, niet-gezinnen 12%)
3. Flink shoppen (gezinnen 30%, niet-gezinnen 24%)
4. Bouwen of kopen van een (nieuw) tweede huis (gezinnen 19%, niet-gezinnen 30%)
5. Het kopen van een droomauto (gezinnen 16%, niet-gezinnen 18%)

Geld maakt gelukkig
Veel ouders dromen over het hebben van veel geld. 47% fantaseert vaak over geld en wat ze er allemaal mee kunnen doen. Ruim twee op de vijf (43%) vinden dat geld gelukkig maakt. Hoe meer geld ze hebben, hoe beter ze zich voelen (37%).

Opvallend is ook dat bijna de helft (46%) van de Nederlandse ouders meer waarde hecht aan het eerder stoppen met werken dan het nalaten van vermogen aan de kinderen. Echter, als het op de studie van de kinderen aankomt, kiezen ouders toch voor het gezin. Tweederde zegt het bekostigen van onderwijs belangrijker te vinden dan regelmatig op vakantie gaan.

"Dit onderzoek laat zien dat veel Nederlanders nu al nadenken over later. Om toekomstdoelen te verwezenlijken, moet je geld opzij zetten," zegt Bert van der Weerd, adjunct directeur Marketing ASR Verzekeringen. "Gemiddeld zetten Nederlandse gezinnen hiervoor 200 euro per maand opzij. Dit kun je op een spaarrekening zetten. Je kunt echter ook kiezen voor een vermogensopbouwproduct dat bestaat uit een combinatie van garantie en beleggen."

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Blauw Research in opdracht van ASR Verzekeringen. Aan dit onderzoek heeft een groep deelgenomen van 834 Nederlanders tussen de 20 en 49 jaar, representatief naar leeftijd, geslacht en gezinssituatie. Het centrale doel van het onderzoek was na te gaan hoe Nederlanders en specifiek gezinnen omgaan met geld.

Een volledige versie van het onderzoek treft u hier.

ASR Verzekeringen
De geschiedenis van ASR Verzekeringen gaat terug tot 1720 toen één van haar voorgangers werd opgericht. Zij kent dus een eeuwenlange traditie in verzekeren. ASR Verzekeringen biedt particulieren en bedrijven via onafhankelijke adviseurs een compleet assortiment verzekeringen en financiële producten op het gebied van schade, inkomen, leven, hypotheken en pensioenen. ASR Verzekeringen is onderdeel van ASR Nederland, een van de grootste verzekeraars in Nederland.
Meer informatie op www.asrverzekeringen.nl.