College bouw ziekenhuisvoorzieningen

Een nieuw rapport bepleit de borging van de gebouwkwaliteit in de zorg.

Utrecht, 15 april 2010 - In de reeks Dossiers Gezondheidsrecht is onlangs het rapport 'Nieuwe bouwnormen voor de gezondheidszorg' verschenen. Hierin pleiten prof. mr. J.H. Hubben en prof. mr. J.G. Sijmons voor een juridische borging van de gebouwkwaliteit in de gezondheidszorg.

De vraag naar het waarborgen van de kwaliteit van bouw in de gezondheidszorg is bij de totstandkoming van de Wet toelating zorginstellingen onvoldoende aan bod gekomen. De gebouwkwaliteit ziet op zaken als veiligheid en geschiktheid van een gebouw voor de daarin te verlenen vormen van zorg. De vraag is met welk instrument deze kwaliteit wordt geborgd na de afschaffing van het wettelijk bouwregime. Belangrijk daarbij is welke kwaliteit en veiligheid de overheid wil waarborgen. Hierbij wordt betrokken de bijdrage die koepelorganisaties in de gezondheidszorg leveren aan normontwikkeling voor zorgbouw.

Deze publicatie is een heruitgave van het rapport 'Zorgbouw (z)onder toezicht' dat in december 2009 door het College bouw zorginstellingen aan minister Klink is aangeboden. De auteurs hebben de tekst aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen.
Prof.mr. Joep H. Hubben is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en prof.mr. Jaap G. Sijmons hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht. Beiden zijn verbonden aan Nysingh advocaten & notarissen NV.
Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door het College bouw zorginstellingen.

'Nieuwe bouwnormen voor de gezondheidszorg'
Prof.mr. J.H. Hubben & prof.mr. J.G. Sijmons
Dossiers Gezondheidsrecht
Sdu Uitgevers, Den Haag, 2010
ISBN 978-90-12-38394-3; 100 p.