Gemeente Utrecht

Start berging vliegtuigwrak Leidsche Rijn

De gemeente Utrecht begint in de tweede week van mei 2010 samen met het ministerie van Defensie aan de berging van een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog in Strijkviertel. Het vliegtuigwrak ligt in een weiland aan de C.H. Letschertweg in Leidsche Rijn. De berging is nodig omdat het vliegtuigwrak op de toekomstige locatie van het Sportpark Rijnvliet ligt en er mogelijk nog explosieven in het wrak liggen.

Bij de start van de berging van het vliegtuigwrak is het 70 jaar geleden dat het vliegtuig in Strijkviertel aan het begin van de Tweede Wereldoorlog neerstortte. Het vliegtuigwrak is een Duitse bommenwerper van het type Junkers Ju88. Het is aannemelijk dat deze bommenwerper voor zijn missie was uitgerust met afwerpmunitie, boordwapens en boordmunitie. Experts van Defensie sluiten niet uit dat tijdens de crash nog een deel van de explosieven in het vliegtuig aanwezig was en dat die nu nog onder de grond liggen. Tijdens de crash zijn drie van de vier bemanningsleden omgekomen. Het vierde bemanningslid heeft zich door zijn parachute weten te redden. De gesneuvelde militairen zijn begraven op de militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg.

Planning
De berging van het vliegtuig, inclusief voorbereidende werkzaamheden, vindt plaats tussen 26 april en half juni. Op woensdag 21 april houdt de gemeente een informatiebijeenkomst voor omwonenden en direct belanghebbenden. De berging zelf start in de tweede week van mei.

Veiligheidsmaatregelen
Het vliegtuigwrak ligt in een weiland op een locatie aan de C.H. Letschertweg in Leidsche Rijn, Utrecht. In de directe omgeving staan geen woningen of andere bebouwing. De mogelijkheid dat explosieven gevonden worden, maakt dat er onder de strengst mogelijke veiligheidseisen gewerkt wordt. De gemeente Utrecht (opdrachtgever) werkt hierbij nauw samen met verschillende partijen, zoals Defensie Materiaal Organisatie Logistiek Centrum Woensdrecht, Ingenieurs- en adviesbureau Tauw bv, de EODD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie), de bergings- en identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht en civieltechnische aannemer Monshouwer bv.

Bezoekersmoment
Bewoners, pers en andere geĂŻnteresseerden krijgen de mogelijkheid om de bergingslocatie te bezoeken. De datum is afhankelijk van de vorderingen van de berging en mogelijke vondsten van wrakstukken. Op de website www.utrecht.nl/vliegtuigwrakberging wordt de datum te zijner tijd gepubliceerd.



Gemeente Utrecht