NIOD

Presentatie Indische websites op 17 mei 2010

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), Uitgeverij Open Kaart en het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek (IHCB) nodigen u van harte uit voor de lancering van de websites Indischekamparchieven.nl, Reisgidsindonesie.com, Indieinoorlog.nl en de presentatie van enkele andere Indische projecten. De feestelijke bijeenkomst vindt plaats op maandag 17 mei 2010 in Felix Meritis in Amsterdam.

Indischekamparchieven.nl biedt informatie over de interneringskampen in Nederlands-Indië tijdens en vlak na de Japanse bezetting (1942-1948). Historische kaarten en stadsplattegronden leiden naar beschrijvingen van de kampen, kampplattegronden, foto's en tekeningen. Ook zijn op de website verwijzingen naar archieven, (dag)boeken en andere websites te vinden. De informatie is in het Nederlands en Engels beschikbaar. De website is gebaseerd op de Geïllustreerde atlas van de Japanse kampen in Nederlands-Indië 1942-1945 en de sites van H. Beekhuis. Indischekamparchieven.nl is door het NIOD gemaakt in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT, historische kaarten) en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV, foto's en tekeningen).

De Reisgids Indonesië - Oorlogsplekken 1942-1949 maakt de hedendaagse reiziger wegwijs in het landschap van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië tot de soevereiniteitsoverdracht. De gids en bijbehorende website werden ontwikkeld door Uitgeverij Open Kaart, de website zal worden beheerd door het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek.

Indië in oorlog is een webportal en zoekdienst over de Tweede Wereldoorlog en zijn nasleep in Nederlands-Indië. Via de portal zijn documenten, fotos, tekeningen, objecten, historische kaarten en lespakketten van diverse erfgoedinstellingen te vinden. De portal is gemaakt in samenwerking met deze erfgoedinstellingen en wordt beheerd door Indisch Herinneringscentrum Bronbeek.

Deze projecten zijn financieel mogelijk gemaakt door het programma Erfgoed van de Oorlog, van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Programma
13.30 uur - Ontvangst

14.00 uur - Aanvang programma

Welkomstwoord
Ellen van der Waerden, programmamanager Erfgoed van de Oorlog

Inleiding
Esmeralda Böhm en Margriet Vroomans, makers van de film Oorlog in het paradijs

Terugkeerreizen naar lastige locaties. Oorlogserfgoed in Indonesië
Esther Captain, onderzoeker Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht over de Reisgids Indonesië - Oorlogsplekken 1942-1949. Het eerste exemplaar van de reisgids wordt in ontvangst genomen door Dinand Woesthoff.

Indische kampen in woord en beeld
Mariëtte van Selm, onderzoeker Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie over www.indischekamparchieven.nl

Wegwijs in Indisch erfgoed
Yvonne van Genugten, directeur Indisch Herinneringscentrum Bronbeek presenteert www.indieinoorlog.nl

15.15 uur Indische High Tea en informatiemarkt
Op de informatiemarkt presenteren ook andere Indische projecten zich.

17.00 uur - Einde programma

Algemene informatie
Datum: 17 mei 2010
Tijd: 13.30 - 17.00 uur
Plaats: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam.
Toegang: vrij

Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. U kunt zich voor de bijeenkomst aanmelden vóór 10 mei 2010 bij Anne Helfrich.