Dura Vermeer

Amsterdam - 15 april 2010

IJburg krijgt drijvende woning die meedraait met seizoenen

Dura Vermeer Bouw Amsterdam en Dura Vermeer Business Development hebben als onderdeel van Team 4D een ontwerpwedstrijd gewonnen met het ontwerp van een drijvende woning die met de seizoenen meedraait en daardoor efficiënt gebruik maakt van de warmte van de zon.

De ontwerpwedstrijd is een initiatief van de Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Naast Dura Vermeer Bouw Amsterdam en Dura Vermeer Business Development bestaat Team 4D uit architectenbureau Kraaijvanger o Urbis, installatiebedrijven Giesbers & Van Der Graaf en ITHO en raadgevend ingenieursbureau DGMR.

De jury onder leiding van de Amsterdamse wethouder Marijke Vos roemde de geniale eenvoud van het winnende ontwerp. Het winnende ontwerp van Team 4D vormt de basis voor de realisatie van een duurzame drijvende modelwoning die in IJburg komt te liggen. Uit het juryrapport: ''Het ontwerp houdt sterk rekening met klimaatvragen zonder aan kwaliteit in te boeten.''

Cradle2Cradle
Team 4D ontwierp een drijvende woning die via een driehoekssteiger of een drijvende ring kan draaien. De woning bestaat uit twee gevels; een schil die tegen de zon beschermt en een serre die zich naar de zon opent. Hierdoor kan warmte worden opgenomen of juist worden buiten gehouden: Een zonneminnende en een zonneschuwende zijde. Door de woning te laten draaien met de seizoenen ontstaat 40% minder warmtelast en 90% minder koellast. De activiteiten die warmte behoeven zijn boven geplaatst en die gedijen in koelte beneden. Zo wordt gebruik gemaakt van de natuurlijk stijgende warme lucht. De kern verzamelt alle functionele ruimtes en techniek. De toegepaste duurzame technieken zijn no-nonsense, vanzelfsprekend en communicatief om een duurzame levensstijl te stimuleren. Qua materiaal bestaat 63% uit Cradle2Cradle-gecertificeerde materialen en nog eens 28% uit volledig recyclebare materialen. Volgens Team 4D rekent het ontwerp af met `het aura van zweverigheid, het idealisme en positivisme rond cradle-to-cradle en duurzaamheid en de cynische gedachte dat duurzaamheid en Cradle2Cradle niet kan leiden tot concrete, exacte en aantoonbare resultaten.

Impuls duurzame woningbouw
Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer schreef de ontwerpwedstrijd uit met de bedoeling duurzame woningbouw in de metropool Amsterdam een impuls te geven. Dat daarbij werd gekozen voor het thema drijvend wonen heeft alles te maken met het vele water dat het toekomstige stadsdeel Oost rijk is. Opdracht aan de deelnemende teams van studenten en professionals was om een geheel zelfvoorzienende (autarkische) woning te ontwerpen die onafhankelijk van bestaande aansluitingen voor elektriciteit, water en riolering een duurzame relatie met de omgeving aangaat. Het moest een eigentijdse, comfortabele woning worden voor een gezin met twee kinderen. Met een budget van maximaal EUR 500.000 moesten onder meer Cradle to Cradle (bouw)materialen worden toegepast.