SGP



14 - 04 - 10 | SGP wil actie Verhagen tegen verheerlijken terroristen

SGP wil actie Verhagen tegen verheerlijken terroristen

SGP-kamerlid Van der Staaij wil dat Nederland, net als de VS, actie onderneemt bij de Palestijnse Autoriteit tegen het vernoemen van pleinen en straten naar terroristen.
Nadat al eerder een Plein werd vernoemd, kiest de PA er nu ook voor om een straat in Ramallah te eren met de naam van een Hamasterrorist. Het gaat om Yahya Ayyash, die honderden burgers ombracht en erop uit was de Oslo-akkoorden te saboteren. De SGP vindt het onbegrijpelijk dat Nederland en de EU hier niet over aan de bel trekken bij de Palestijnen. De VS heeft dat al wel gedaan. Wie terroristen eert door straten en pleinen naar hen te vernoemen, kan niet verwachten dat de verhoudingen verbeteren en een tweestatenoplossing gefrustreerd wordt.
---

14 april 2010
Schriftelijke vragen
C.G. van der Staaij

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse zaken over het verheerlijken van een Hamas-topterrorist door de Palestijnse autoriteiten


- Heeft u kennis genomen van het feit dat de Palestijnse Autoriteit (PA) opnieuw een topterrorist (Yahya Ayyash) wil vereren door een straat in Ramallah â waar de PA zetelt - naar hem te vernoemen?
- Hoe beoordeelt u deze daad van de PA, waarbij een Hamas-terrorist wordt geëerd, die verantwoordelijk is voor de dood van honderden burgers en expliciet de Oslo-akkoorden wilde saboteren?
- Bent u bereid om â in navolging van onder meer de Verenigde Staten â op de meest krachtige wijze publiek afstand te nemen van dit voornemen en tevens te bevorderen, dat ook de EU dit voornemen van de PA krachtig veroordeeld?

- Ook onlangs heeft de PA een plein vernoemd naar een terroriste, Mughrabi. Op welke wijze heeft u, zoals toegezegd aan de Kamer, er bij de PA op aangedrongen dat deze uitwassen zo snel mogelijk moeten worden gestopt? Heeft u hiervan ook in internationaal verband werk van gemaakt? Hoe heeft de PA daarop gereageerd? Hoe beoordeelt u het feit, dat de PA nu gewoon doorgaat met het verheerlijken van terroristen?

- Gegeven deze houding van de Palestijnse autoriteiten ten aanzien van terroristische daden jegens Israëliâs, welke consequenties verbindt u hieraan voor wat betreft uw inzet voor het vredesproces en dergelijke? Is het in dit klimaat niet volstrekt illusoir om op kortere termijn te streven naar een tweestatenoplossing en Israel daartoe aan te zetten? Moeten deze praktijken niet veeleer een aansporing vormen om primair van onderop te streven naar een verbetering van de verhoudingen tussen Palestijnen en Israëliâs?

- Welke effectieve maatregelen wil u aan de EU en de internationale gemeenschap voorstellen om snel een einde te maken aan deze wanpraktijken van de PA? Welke sancties zou de internationale gemeenschap kunnen verbinden aan het blijven verheerlijken van terroristen door de PA? Bent u bereid dergelijke mogelijke sancties op zo kort mogelijke termijn te bevorderen?