Oranjewoud

Planmatig beheer RWS

Rijkswaterstaat (district Utrecht) heeft Oranjewoud gevraagd om een nieuwe onderhoudsmethode, genaamd 'planmatig beheer', voor de door hen beheerde sluizen te ontwikkelen. De huidige methoden en gegevens voor het onderhoud van de beheerde sluizen sluiten niet goed op elkaar aan.

'Planmatig beheer' komt globaal neer op het clusteren van onderhoudsmaatregelen zodat de onderhoudskosten en capaciteitsbeperkingen afnemen. Tevens is Planmatig Beheer toepasbaar en zinvol op ieder groot kunstwerk dat verkeersgevoelige elementen heeft. Voor de nieuwe methode moest Oranjewoud gebruikmaken van informatie uit de huidige methoden.

De ontwikkeling

De eerste aanzet tot 'planmatig beheer' bestond uit twee componenten: de ontwikkeling van het onderhoudsmethode en de toepassing daarvan. Voor de ontwikkeling startte Oranjewoud met een stappenplan. De ingrediënten van dit plan waren onder meer het variabele onderhoud en de cyclustijd van onderhoud aan de elementen van een sluis.

Toepassing

Planmatig beheer' is voor De Prinses Beatrixsluizen, Prins Bernhardsluizen, Prinses Irenesluizen en Prinses Marijkesluizen volgens het stappenplan in spreadsheets uitgewerkt. Daarnaast schreef Oranjewoud een begeleidend rapport dat als handleiding voor de spreadsheet dient. De sheets zijn op CD-Rom bij het rapport gevoegd.