Ingezonden persbericht

Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Alliance Française winnaars De Nieuwe Maan

Donderdag 15 april zijn in het Nederlands Architectuurinstituut De Nieuwe Manen uitgereikt aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en de Alliance Française voor hun verdienstelijke bijdrage aan de Rotterdamse Museumnacht 2010 op 6 maart jl. Deze prijzen van elk ¤ 3.000,- zijn voor de instellingen met de meest verrassende en waardevolle programma's waarmee tevens een nieuw en vooral jong publiek bereikt wordt. De jury had veel waardering voor het gevarieerde en professionele aanbod van alle instellingen.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Tijdens de Museumnacht was iets te zien wat eigenlijk dagelijkse kost is in dit museum: het ontleden van dieren. Uniek voor deze avond was dat dit nu letterlijk uitvergroot en zichtbaar werd. Het onderzoek van de preparateur was live te volgen op een gigantische projectie voor de entree van het museum. Deze live anatomische les had een enorme aanzuigende werking om binnenin het museum verder te kijken. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is erin geslaagd om op ogenschijnlijk eenvoudige en doeltreffende wijze invulling te geven aan het thema XL/XS. Het 'gewone' werk werd zodanig zichtbaar en uitvergroot dat het uniek werd. De jury is lovend en kenschetst de presentatie als bijzonder innovatief en creatief!

Alliance Française
De Alliance Française presenteerde tijdens de Museumnacht een muziek- en dansvoorstelling, gespeeld door twee jonge Franse artiesten in een piepklein maar perfect decor. De Alliance Française wist te verrassen met een absolute totaalervaring. Het voelde als een warme deken, wist te inspireren en nodigde de toeschouwer op een vriendelijke wijze uit te participeren in de voorstelling. Ook werd het thema XS/XL op bijzondere wijze toegepast: een XL totaalervaring en XS decorstukken. De jury looft de professionele aanpak en sfeer waar de bezoeker volledig in werd ondergedompeld.

De Nieuwe Maan
De Rotterdamse Museumnacht is in 2002 in het leven geroepen met het doel nieuw publiek te werven voor musea en galeries. Om de deelnemende musea, galeries en overige instellingen extra te stimuleren dit doel te bereiken, worden jaarlijks twee Nieuwe Manen uitgereikt. Duo's van vakjuryleden en jongeren hebben de deelnemende musea en galeries kritisch beoordeeld.
De twee andere genomineerde musea waren het Historisch Museum Rotterdam - Het Schielandshuis en het Nationaal Onderwijsmuseum Rotterdam. In de categorie galeries/overige instellingen werden Fotogalerie Rotterdam / Fotoacademie en V!P's International Art Galleries eveneens genomineerd.
Eervolle vermeldingen verdienen Las Palmas door de waardering voor het uitdagende programma-aanbod en Montie + De Avondkapper voor een meesterlijk initiatief in een ultieme sfeer.

Lees het volledige juryrapport op www.rotterdamsemuseumnacht.nl



Ingezonden persbericht