Provincie Noord-Brabant


|Datum         |
|7 april 2010  |
|Nummer        |
|65            |

Nieuwe vorm van werving in eigen huis in praktijk gebracht
Provincie roept medewerkers
op pleegouder te worden

Soms kunnen kinderen even niet bij hun eigen ouders wonen. Dan is een pleeggezin de beste vervanging. Zorgaanbieders in de Jeugdzorg zijn daarom gestart met een nieuwe manier van het werven van pleegouders, de zogenoemde Warme Werving. De provincie vindt dit belangrijk genoeg om zelf het goede voorbeeld te geven: eigen medewerkers worden opgeroepen op om serieus te overwegen pleegouder te worden. Fulltime of een deel van de week, alles is mogelijk.

Op 15 april wordt in het provinciehuis een Warme Werving gestart, die pleegzorgaanbieder Oosterpoort uit Den Bosch verzorgt. Zij benadert medewerkers van de provincie rechtstreeks met de vraag of zij pleegouder willen worden. Daarbij proberen ze ook vooroordelen rond het pleegouderschap weg te nemen. Zo is het heel goed mogelijk pleegouder te zijn als alleenstaande ouder, of als beide ouders een baan hebben. Tegenwoordig kunnen pleegouders ook kinderen parttime opvangen, doordeweeks of enkele weekenden per maand. Alles is bespreekbaar, ook pleegouderschap door medewerkers die geen traditioneel gezin vormen (zoals alleenstaanden en homo's en lesbiennes)
"En denk ook eens aan opa's en oma's. Juist zij hebben vaak de energie, toewijding, ervaring en tijd om een goede pleegouder te zijn. We hebben nog veel pleegouders nodig om alle Brabantse kinderen aan een goede plek te helpen", aldus gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema. "In onze provincie wachten nog 192 kinderen op een pleeggezin. Daarom roep ik namens de provincie ook andere werkgevers, zoals bijvoorbeeld alle 68 Brabantse gemeenten, op om hun medewerkers te vragen pleegouder te worden. Samen staan we sterk voor onze Brabantse kinderen!"

De provincie is verantwoordelijk voor de financiering, continuïteit, kwaliteit en capaciteit van de pleegzorg in Noord-Brabant. Ze ondersteunt Brabantse instellingen (Oosterpoort, De Zuidwester, Kompaan/De Bocht en De Combinatie) bij deze persoonlijke werving. Meer informatie: www.brabant.nl/pleegzorg