Gemeente Lelystad

Architectuurcafé `Het nieuwe begraven'

Zaterdag 10 april 2010

Op donderdag 15 april organiseert Stichting ALS een excursie naar de nieuwe wandgravenwand op de algemene begraafplaats in Lelystad, gevolgd door een lezing door landschapsarchitect Ada Wille over het thema `het nieuwe begraven'.

Nieuwe inzichten

De Nederlandse begraaf- en crematiecultuur is voortdurend in beweging. Door de komst van andere culturen naar Nederland, door veranderde beleving en de persoonlijke wensen van overledenen en nabestaanden en door veranderde wet- en regelgeving hebben zich de afgelopen jaren veel nieuwe inzichten gevormd. Een voorbeeld hiervan in Lelystad is de realisatie en in gebruikneming eind 2009 van de wandgravenwand op de Algemene Begraafplaats Lelystad.

Rondleiding

De bijeenkomst begint om 19.15 uur met een korte inleiding over het Centrum voor Uitvaartzorg Ölandhorst door een medewerker van Yarden, gevolgd door een rondleiding over de Algemene Begraafplaats Lelystad.

Lezing en discussie

Tijdens het tweede deel van de avond zal Ada Wille een lezing houden over het nieuwe begraven en is er ruimte voor discussie. Het ontwerpen van begraafplaatsen behoort tot de meest gevoelige en complexe opgaven van de tuin- en landschapsarchitectuur. De vraagstukken zijn zowel functioneel, architectonisch als emotioneel van aard.

Doorkijkje naar nieuwste ontwikkelingen

Ada Wille heeft met haar eigen Buro Wille Landschaps- en Begraafplaatsarchitectuur al bijna 20 jaar ervaring op dit specifieke werkterrein van de landschapsarchitectuur. In haar lezing gaat zij in op de drie bovengenoemde vraagstukken en geeft zij een doorkijkje naar de (nieuwste) ontwikkelingen in de Nederlandse begraaf- en crematiecultuur.

Gratis toegankelijk

Deze activiteit van Stichting ALS wordt gehouden in Centrum voor Uitvaartverzorging Ölandhorst aan de Oostranddreef 1 en is gratis toegankelijk. Alle activiteiten van Stichting ALS zijn mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.
---