Vrije Universiteit Amsterdam

Voorbelasting van het hart en hartminuutvolume bij kritiek zieke patiënten


* Startdatum: 15-04-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Preload and cardiac output in the critically ill


* Spreker: R.B.G.E. Breukers


* Promotor: prof.dr. A.B.J. Groeneveld


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Er is geen uniform bewakingssysteem beschikbaar dat in staat is bij iedere kritiek zieke patiënt de vloeistofresponsiviteit en hartminuutvolume te voorspellen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Rose-Marieke Breukers.

Bij opname van een kritiek zieke patiënt op de intensive care afdeling, is een van de eerste handelingen het toedienen van vloeistof om het zuurstoftransport naar weefsels en organen te waarborgen. Om de hemodynamica, dus het hartminuutvolume (= hoeveelheid bloed die per minuut door de linker kamer wordt uitgepompt) en de vullingstatus van de patiënt te bewaken zijn verschillende technieken beschikbaar. De oudste techniek is de arteria pulmonalis katheter (PAC). Hiermee kan het hartminuutvolume en (indirect) de drukken in het hart worden gemeten. Een nieuwere techniek is de transpulmonale thermodilutie. Deze methode kan het hartminuutvolume en volumes van het hart bepalen. Om vloeistofresponsiviteit te bepalen is deze techniek bij bepaalde groepen patiënten beter gebleken dan de PAC.

Er zijn echter nog onbeantwoorde vragen ten aanzien van het gebruik van deze nieuwere techniek bij patiënten met lekkende hartkleppen of andere hart- of vaatafwijkingen in de borstholte. Ook is de rol van mathematische koppeling onduidelijk, terwijl het hartminuutvolume en volume bepalingen uit dezelfde thermodilutie curve worden bepaald. De superioriteit van volumes is waarschijnlijk ook afhankelijk van de hartfunctie zelf. In het eerste deel van haar proefschrift probeert Breukers antwoorden te geven op deze vragen. In het tweede deel onderzoekt zij of twee minimaal invasieve pulse-contour hartminuutvolumetechnieken de hartminuutveranderingen van de PAC volgen als zowel de voorbelasting als de nabelasting condities van het hart veranderen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam