Vrije Universiteit Amsterdam

Klinische relevantie van grijze-stofafwijkingen bij MS


* Startdatum: 15-04-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Whiter shades of grey. Clinical relevance of grey matter abnormalities as visualized by MRI in multiple sclerosis


* Spreker: S.D. Roosendaal


* Promotor: prof.dr. F. Barkhof


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

De hippocampus, een hersenstructuur die belangrijk is bij het geheugen, is sterk afwijkend bij mensen met multiple sclerose (MS). De afwijkingen van de hippocampus zijn bij MS-patiënten met ernstige geheugenklachten zichtbaar te maken met magnetic resonance imaging (MRI). Maar ook de MS-patiënten die nog normaal scoren bij geheugentesten hebben al uitgebreide hippocampale afwijkingen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Stefan Roosendaal.

De bevindingen van Roosendaal zullen de basis vormen voor het bestrijden van het geheugenverlies bij MS. Ongeveer vijftig procent van de MS-patiënten krijgt te maken met cognitieve problemen, waaronder geheugenverlies. Deze kunnen optreden in het beginstadium van de ziekte, wanneer nog weinig of geen andere fysieke symptomen merkbaar zijn en worden als zeer invaliderend ervaren door de nog vaak jonge patiënten. Bij deze mensen met geheugenklachten hoeven er nog geen afwijkingen zichtbaar te zijn op normale MRI-scans, maar met meer geavanceerdere imagingtechnieken blijkt nu de verbinding van de hippocampus met de rest van het brein in sterke mate aangedaan te zijn. In hoeverre het geheugenverlies met medicijnen of met hersentraining kan worden aangepakt bij MS-patiënten wordt nu verder bestudeerd.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam