Imtech NV

Imtech: nieuwe Nederlandse energieopdrachten én wereldwijd initiatief voor opladen elektrische auto's

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) heeft in Nederland wederom een aantal energieopdrachten verworven. Het gaat om 'groene' energie voor complete gebieden (gebiedsontwikkeling) en de realisatie van een houtgestookte bio-energiecentrale met een totale waarde van ruim 20 miljoen euro. Tevens is er een wereldwijd initiatief gestart om in parkeergarages accu's van elektrische auto's gedurende de parkeertijd op te laden.

René van der Bruggen, CEO van Imtech: 'In de energiemarkt is Imtech over een steeds breder front actief. Naast 'groene' gebouwen, stadions, luchthavens of schepen richt Imtech zich ook op de markten van 'groene' energie voor complete gebieden, houtgestookte bio-energiecentrales en biedt het beheerders van parkeergarages de mogelijkheid klanten die beschikken over elektrische auto's deze tijdens het parkeren op te laden. Hiervoor bestaat veel belangstelling.'

'Groene' energie Maasboulevard Venlo
In het hart van Venlo in Nederland wordt het project 'Maasboulevard' gerealiseerd. Het plan bestaat uit 24.000 m' conferentie-, winkel- en horecavoorzieningen, 140 luxe woningen en 550 ondergrondse parkeerplaatsen en zal in september 2010 worden opgeleverd. Voor het gebied is een ambitieuze MVO-doelstelling geformuleerd: de energievoorziening moet zo 'groen' mogelijk worden uitgevoerd. Daarom heeft Imtech opdracht ontvangen voor de realisatie van een hightech warmtekrachtkoppeling. Dit is de gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht) met een hoog rendement. Vrijkomende extra warmte wordt hierbij gebruikt voor verwarming. Ten opzichte van conventionele energievoorziening is sprake van een energiebesparing van 47%, een jaarlijks emissiereductie van 39% CO2 en 84% stikstofoxide (NOx). Naast realisatie neemt Imtech ook op meerjarige basis het onderhoud, energiemanagement en exploitatie voor haar rekening. Voor extra warmte en koeling wordt gebruikt gemaakt van warme en koude bronnen die op zo'n 70 meter diepte onder het gebied aanwezig zijn. Deze bronnen worden met hightech bronpompen in een gesloten collectief grondwatersysteem geïntegreerd. Hiermee ontstaat een nagenoeg unieke oplossing: water dat wordt gebruikt voor verwarming en koeling wordt eindeloos gerecycled en hergebruikt. Omdat de bronnen zo'n 200 meter uit elkaar liggen vraagt dit om ingenieuze technische oplossingen. Het systeem onttrekt en infiltreert maximaal 1.260.000 m' water per jaar met een maximale doorstroming van 230 m' water per uur.

Bio-energiecentrale in Eindhoven
Binnenkort vormen gesnoeide takken in de Nederlandse gemeente Eindhoven de brandstof voor een nieuwe houtgestookte bio-energiecentrale in de wijk Meerhoven. In opdracht van de gemeente Eindhoven realiseert Imtech een hightech bio-energiecentrale die 'groene' energie en warmte gaat leveren aan bijna 1.600 woningen. Daarnaast voorziet de centrale 20.000 m' voorzieningen (scholen en winkels) van warmte. In Eindhoven wordt jaarlijks 9.000 ton snoeihout uit particuliere tuinen en het openbaar plantsoen opgehaald. Momenteel wordt dit snoeihout vooral geëxporteerd naar het buitenland. Verwerking binnen Eindhoven leidt tot minder transport, hetgeen een gunstig effect heeft op de uitstoot van schadelijke emissies. Bovendien zorgt het gebruik van houtsnippers als brandstof voor een vermindering van maar liefst 5.900 ton CO2-uitstoot. Imtech verzorgt samen met partner Host de complete engineering en alle technische oplossingen in de vorm van een EPC (Engineering Procurement Construction) contract.

Park and Recharge: wereldwijd Imtech-initiatief voor opladen van elektrische auto's Park and Recharge(TM) is wereldwijd beschikbare Imtech-technologie voor het opladen van elektrische auto's in parkeergarages. De technologie bestaat uit speciale 'oplaadpunten' die gebruik maken van een zogenaamde 'smart grid', een geïntegreerd slim en duurzaam energienetwerk dat de energievraag gelijkmatig verdeelt op basis van capaciteit waardoor overbelasting is uitgesloten, zelfs wanneer het maximum aan elektrische auto's gelijktijdig zijn aangesloten. De oplaadpunten zijn geïntegreerd in het parkeerbeheersysteem, zodat bestaande betaalmogelijkheden gewoon worden gebruikt. Het initiatief, waarvoor al innovatie-nomitaties zijn ontvangen, is afkomstig van de in parkeertechnologie gespecialiseerde Imtech business unit WPS (Worldwide Parking Solutions).