Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 15 april 2010

'Onderbouwing beperken koopzondagen zwak'

De kans is groot dat het wetsvoorstel om het aantal koopzondagen te beperken geen stand houdt. In het Europees Parlement zijn opnieuw vragen gesteld over de Nederlandse Winkeltijdenwet. Nadat mevrouw In 't Veld al belangstelling toonde is er nu ook de Zweedse Europarlementariƫr Fjellner van de Christen-Democraten die vraagtekens zet bij de consequenties van het wetsvoorstel om het aantal koopzondagen te beperken, voor de vrijheid van vestiging van winkels in de EU.

Op Europees niveau worden steeds kritischer vragen gesteld met betrekking tot de koopzondagen. Het is zeer de vraag of het beperken van het aantal koopzondagen aan de hand van een onbegrijpelijk begrip als `toerisme' toegestaan is. De aaneenschakeling van rechtszaken, procedures en problemen in onder andere de gemeenten Westland, Amsterdam, Rotterdam en Zuidoost-Brabant laten zien dat het begrip `toerisme' volstrekt onbruikbaar is om het aantal koopzondagen vast te stellen.

Verschillende partijen, waaronder het Europees Parlement en de Raad van State, plaatsen vraagtekens bij het wetsvoorstel. Vooral de economische en juridische onderbouwing van het wetsvoorstel, dat slechts gebaseerd lijkt op de wens van een minderheid van het inmiddels demissionaire kabinet, is zwak.

Naar verwachting buigt de Eerste Kamer zich binnenkort over het wetsvoorstel tot wijziging van de Winkeltijdenwet. Om economische redenen heeft de Eerste Kamer eerder al beslist om de crises- en herstelwet wel te behandelen en er mee in te stemmen. Detailhandel Nederland rekent er op dat de Eerste Kamer in de huidige economische situatie ook de werkgelegenheid in de detailhandel koestert en geen nieuwe beperkingen oplegt aan het ondernemerschap in de detailhandel. Het CBS heeft berekend dat de omzet in de detailhandel afgelopen januari 5% is gedaald.

Samen met onder andere de Vereniging Nederlandse Gemeenten, MKB Nederland en de Consumentenbond pleit Detailhandel Nederland ervoor dat gemeenten samen met winkeliers bepalen of, en zo ja hoeveel, koopzondagen er zijn. Het begrip `toerisme' moet in de Winkeltijdenwet komen te vervallen.



Ingezonden persbericht