BUKO Groep maakt werk van nascholing eigen vrachtwagenchauffeurs

15/04/2010 08:17

Buko B.V.

VEILIGHEID VOOR ALLES

BUKO Groep maakt werk van nascholing eigen vrachtwagenchauffeurs

Als een van de eersten in Nederland organiseert de BUKO Groep voor zijn vrachtwagenchauffeurs een gezamenlijke opleidingsdag. Op 17 april aanstaande gaan 85 BUKO-chauffeurs een dag lang intensief aan hun vaardigheden werken in het testcentrum van RDW in Lelystad. Spiegels afstellen, remtechniek, manoeuvreren en tal van andere zaken komen aan bod in een nascholingsprogramma dat de Europese Unie voor het beroepsgoederenvervoer verplicht heeft gesteld.

De nieuwe Europese Richtlijn Vakbekwaamheid schrijft voor dat beroepschauffeurs in het goederenvervoer een nascholingsprogramma volgen van 35 uur binnen een periode van vijf jaar. Sommige bedrijven kiezen ervoor om hun chauffeurs pas over vijf jaar een programma van een week te laten volgen. BUKO daarentegen vindt het beter om snel met een eerste nascholingsdag te beginnen.

'Waarom zou je wachten?,' zegt HR-manager Tom Bok van BUKO. 'Het is van het grootste belang dat onze wegen veilig zijn en dat chauffeurs in hun dagelijks werk goed kunnen anticiperen op gevaarlijke situaties. Nu heeft BUKO op zich zeer verantwoordelijke rijders, maar het kan geen kwaad om aan je skills te blijven werken. Dat Europa dit verplicht stelt, is eigenlijk prima. Natuurlijk vergt zo'n opleidingsdag wel enige organisatorische inspanning, maar het is voor een goede zaak.'

Na de eerste opleidingsdag volgen er de komende vier jaar nog vier. BUKO vindt dat een in de tijd gespreid nascholingsprogramma het meeste effect sorteert. Op 17 april aanstaande zullen de chauffeurs van alle BUKO-divisies aan de scholing deelnemen. Het programma, dat BUKO met scholingsorganisatie VTL heeft ontwikkeld, omvat o.a. verkeerskennis, rem- en sliptechniek, manoeuvreren, kantelpreventie, spiegels afstellen, in- en uitstappen en hulp bij ongelukken.

De Europese Richtlijn Vakbekwaamheid voor beroepschauffeurs heeft als hoofddoel het vergroten van de verkeersveiligheid. Daarnaast moet de invoering van de richtlijn ook leiden tot milieubewust rijgedrag en een reductie van brandstofverbruik. 'Voor de chauffeurs zelf is er nog een bijkomend voordeel,' voegt Tom Bok toe. 'Als je jezelf als chauffeur goed blijft bijscholen, vergroot je daarmee de kans dat je bij je werkgever meer mogelijkheden krijgt. Dat geldt in ieder geval bij BUKO.'

De BUKO Groep is specialist in transport, bouwplaatsinrichting, semipermanente huisvesting, verkeersvoorzieningen en verhuur van buitensanitair. BUKO telt vijfhonderd medewerkers.





http://www.buko.nl