Lichte groei voor Primera in het eerste kwartaal

15/04/2010 08:30

Coöperatie Primera b.a.

In het eerste kwartaal van 2010 steeg de totale omzet van winkelketen Primera met ongeveer 2%. Deze groei is exclusief de nieuw geopende winkels, het betreft dus de zogenaamde "geschoonde" omzetgroei. Daarnaast is ook het klantenaantal én de gemiddelde besteding met ongeveer 1% gestegen.

De omzetgroei wordt voornamelijk veroorzaakt door wenskaarten (2,5%), tabak (3,5%), kantoorartikelen (5,7%), cartridges (27,3%), boeken (41%) en cadeaukaarten (103%).

Wenskaarten en kantoorartikelen

De stijging van wenskaarten is volgens de organisatie te verklaren door een landelijke branchecampagne waarin Primera participeert. Kantoorartikelen en met name cartridges profiteren van folderactiviteiten in het eerste kwartaal.

Lectuur en loterijen

Hoewel de boekenomzet zich wederom stevig ontwikkeld met een groei van 41%, laat de assortimentsgroep tijdschriften een lichte daling zien. In samenwerking met uitgevers probeert Primera het tweede kwartaal het tij te keren. Na een succesvolle start van de Postcode Loterij in december, zal de organisatie 2010 gebruiken om te beoordelen of het een langdurige samenwerking zal worden. Staatsloterij en Lotto presteren conform verwachting.

Speerassortimenten

Evenals in voorgaande jaren, zijn er voor 2010 vier speerassortimenten benoemd. De speerassortimenten zijn wenskaarten, kantoorartikelen, tickets en cadeaukaarten. De keten beoogt met extra aandacht voor deze assortimenten meer klanten aan zich te binden.

Voor tickets en cadeaukaarten was dit vorig jaar ook het geval, maar deze groepen krijgen ook dit jaar bovengemiddelde aandacht van de organisatie gezien het sterk onderscheidend vermogen.

Nieuwe vorm van dienstverlening

Tenslotte heeft Primera geprofiteerd van klantenstromen door middel van zogenoemde afhaalacties. Het betreft een nieuwe vorm van dienstverlening voor de organisatie. Hierbij bieden fabrikanten een product gratis of tegen een aantrekkelijk tarief aan en worden consumenten gestimuleerd dit bij de Primera winkels af te halen. Het eerste kwartaal vond dergelijk acties plaats met de partijen Bel Nederland (Boursin) en De Persgroep.

Met het resultaat behaald in het eerste kwartaal groeit Primera volgens prognose, het bedrijf verwacht namelijk voor 2010 een lichte groei gezien de enorm goede resultaten in 2009.





http://www.primera.nl

http://www.primera.nl