Ingezonden persbericht

Dachser optimistisch over 2010
Lichte omzetdaling in 2009, groei in Nederland en Dachser Food Logistics

Zevenaar, 15 april 2010 - Ondanks een lichte omzetdaling in 2009 kijkt internationaal logistiek dienstverlener Dachser positief naar dit jaar. Door de logistieke processen te optimaliseren en nieuwe klanten te werven kon de omzetdaling worden beperkt tot 9,4 procent. In Nederland daarentegen steeg de omzet licht. De financiële en economische crisis ging ook Dachser, een van de best geïntegreerde logistieke dienstenverleners op de internationale markt, niet voorbij. De geconsolideerde bruto-omzet daalde van 3,58 miljard euro in 2008 naar 3,24 miljard euro vorig jaar. In Nederland nam de omzet iets toe, van 53 miljoen euro tot 55 miljoen euro.

Verschillende sectoren, verschillende ontwikkelingen Bij European Logistics (groupagetransporten in Europa), de kernactiviteit van Dachser, daalde de omzet met 9 procent. De minder lage daling van 6 procent in Duitsland had daarbij een stabiliserend effect op het concerngemiddelde. Dachser European Logistics vertegenwoordigt 67 procent van de totale omzet van Dachser. De lucht- en zeevrachtafdeling werd het hardst geraakt door de crisis. De daling in omzet van Dachser Air & Sea Logistics lag in lijn met de gemiddelde daling in dit marktsegment. Air & Sea was vorig jaar goed voor 17 procent van de totaalomzet van het concern.

Tegen de markttrend in slaagde Dachser Food Logistics erin om haar omzet met 1 procent te verbeteren. Dachser, een van de belangrijkste aanbieders van food logistics op de Duitse markt, zette daarmee een positief resultaat in de sector neer. Dachser Food Logistics droeg in 2009 voor 15 procent bij aan de concernomzet. In totaal verwerkte de logistiek dienstenverlener 41,8 miljoen zendingen in 2009, met een totaalgewicht van 29,4 miljoen ton. Dat is een tonnagestijging van 1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In Nederland nam het aantal zendingen toe van 2.800 naar 2.900 per dag.

Bernhard Simon, woordvoerder binnen het management van Dachser, is ervan overtuigd dat het bedrijf op de goede weg is: "Wij hebben het crisisjaar 2009 gebruikt om onze processen, structuren en managementconcepten diepgaand te analyseren en te optimaliseren. We hebben een solide financiële basis, waardoor we ons logistieke netwerk kunnen uitbreiden in het voordeel van onze klanten."

Ontwikkeling medewerkers
Simon is vooral tevreden over het grote aantal nieuw geworven klanten en het feit dat het aantal werknemers nagenoeg stabiel bleef. Eind 2009 waren er in 306 vestigingen 17.538 medewerkers in dienst, waarvan 272 in Nederland.

"Intelligente logistiek heeft behoefte aan goed opgeleid personeel," stelt Simon. Ook voor de verdere ontwikkelingen rekent het familiebedrijf op zijn mensen, die het hart en de ziel van het bedrijf vormen. Vorig jaar richtte het bedrijf de Dachser-academie in Keulen op. Hier wordt personeel uit de hele wereld in alle onderdelen van de logistiek geschoold, om zo op een doelgerichte manier voorbereid te zijn op de vaak complexe taken in de logistieke dienstverlening.

Vooruitzicht 2010
De start van 2010 geeft reden tot optimisme. Het nieuwe financiële jaar is veelbelovend begonnen. De resultaten van het eerste kwartaal hebben zich gestabiliseerd op het niveau van het vierde kwartaal van 2009. "We kunnen momenteel nog niet met zekerheid uit gaan van een aanhoudend algemeen herstel van de economie. Toch zien we voor Dachser goede mogelijkheden om gebruik te maken van een hele reeks aan kansen die zich 2010 op de logistieke markt aanbieden," zegt Simon.

Met het strategische mobilisatieplan voor Europa, genaamd 'MOBILE 2015', legt Dachser de basis voor verdere groei in de Europese groupagemarkt. Als aanvulling op de bestaande Eurohub in Überherrn, bouwt Dachser twee verdere Eurohubs, één in Bratislava (Slowakije) en één in Clermont-Ferrand (Frankrijk). Zo worden de mogelijkheden van de logistieke dienstenverlening in Europa uitgebouwd, wat de kwaliteit verder verhoogd. Daarnaast blijft Dachser investeren in de uitbreiding van het fijnmazige netwerk. Voor 2010 heeft het familiebedrijf 156 miljoen euro aan investeringen gepland. Op Schiphol opende Dachser vorig jaar zijn vierde vestiging in Nederland. Daarnaast werd de vestiging in Waddinxveen uitgebreid.

Over Dachser
Dachser Netherlands BV is onderdeel van het in 1930 opgerichte familiebedrijf Dachser GmbH & Co.KG. Als toonaangevend logistiek dienstverlener in Europa staat Dachser garant voor 'Intelligent Logistics': innovatieve oplossingen, efficiëntie en slim gebruik van technologie. Het pan-Europese Dachser-netwerk omvat 156 eigen vestigingen aangevuld met 133 Air & Sea Logistics-locaties wereldwijd. Door het wereldwijde netwerk beschikt Dachser over de noodzakelijke infrastructuur om betrouwbare en veeleisende logistieke diensten te kunnen aanbieden. In totaal zijn er 17.500 medewerkers werkzaam. In 2009 werd een bruto-omzet gerealiseerd van 3,2 miljard euro. Dachser Netherlands BV maakt voor de distributie in Nederland gebruik van vijf eigen vestigingen, het hoofdkantoor staat in Zevenaar. In Nederland telt Dachser ongeveer 270 medewerkers. Meer informatie: http://www.dachser.nl/.