BDO lanceert Meldpunt Knellende Regels

15/04/2010 09:07

BDO Holding BV

BDO lanceert Meldpunt Knellende Regels

Met www.knellenderegels.nl op de bres voor Nederlandse ondernemer

BDO Accountants en Adviseurs lanceert vandaag het Meldpunt Knellende Regels. Een online platform waarop ondernemers melding kunnen maken van 'knellende' regels die hen in hun ondernemerschap belemmeren. Betreft het een melding over een regel die meerdere ondernemers belemmert, dan stelt BDO de regel ter discussie en treedt zonodig met regelgevende instanties in gesprek om te bekijken of de regelgeving niet eenvoudiger kan. BDO wil op deze manier een bijdrage leveren aan een grotere ondernemersvrijheid en vermindering van de regeldruk in Nederland.

Het initiatief voor het Meldpunt komt vanuit de praktijk. Reinder Brummelman, bestuursvoorzitter van BDO: "Klanten vertellen ons steeds vaker dat ze vastlopen in regels en voorschriften. We bieden dan op dossierniveau advies, maar gaandeweg groeit onze behoefte om de problemen centraler aan te pakken. Dit nieuwe platform vormt daarvoor een uitstekend uitgangspunt. Want als een knellende regel onze klant treft, treft deze waarschijnlijk ook andere Nederlandse ondernemers. Overigens mogen ook ondernemers die geen klant van ons zijn, het Meldpunt gebruiken."

Als een bericht over knellende regelgeving via het online Meldpunt binnenkomt, beoordeelt het Meldpunt-team eerst of de klacht daadwerkelijk breder wordt gedragen door ondernemers en of de klacht binnen de expertise van BDO - accountancy, fiscaliteit of consultancy - valt. Als aan die vereisten is voldaan, gaat BDO direct met de melding aan de slag. De vervolgacties die door BDO worden ondernomen, worden op de website van het Meldpunt geplaatst. Brummelman: "De hoeveelheid regels en voorschriften in Nederland is nog steeds indrukwekkend. En dat terwijl de economie er nu juist bij gebaat is dat ondernemers voldoende vrijheid hebben om te ondernemen. Bij BDO maken we ons hier sterk voor en dit Meldpunt is een logisch gevolg van deze visie."

Tijdens de pilotfase van het Meldpunt werd al een aantal meldingen geregistreerd. Zo naderde voor een ondernemer de afloop van de termijn voor de herinvesteringsreserve. Door de verslechterde economie zijn nieuwe rendabele investeringen schaars en komt de financiering ervan niet of zeer moeilijk rond. Voor de ondernemer bestaat het gevaar dat de termijn verloopt, de liquiditeit weglekt naar de fiscus en de investeringscapaciteit van de onderneming worden ondermijnd. BDO meent dat de regels rond de herinvesteringsreserve moeten worden versoepeld. BDO verwoordt dit standpunt op het Meldpunt en zal deze onder de aandacht brengen van politiek Den Haag. Concrete acties zijn te volgen op www.knellenderegels.nl.

Het Meldpunt Knellende Regels gaat vandaag in de lucht. U kunt het meldpunt bezoeken via www.knellenderegels.nl of via www.bdo.nl/knellenderegels. Alle behandelde meldingen en de daarop volgende acties worden via deze online omgeving beschikbaar gemaakt.

Einde bericht





http://www.knellenderegels.nl