Ingezonden persbericht


Persbericht

Almere, 15 april 2010

Nieuwe Nederlandstalige website over de sterilisatiemethode Adiana

Download brochures en bekijk het animatiefilmpje op www.adiana.nl

De Nederlandstalige website over de sterilisatiemethode Adiana zal veel Nederlandse vrouwen helpen bij de keuze van hun anticonceptiemethode. Op de website zijn checklists en vragenlijsten te vinden, die meegenomen kunnen worden naar de arts. Verder kunnen brochures worden gedownload en is er een animatiefilmpje dat duidelijk weergeeft wat er gebeurt tijdens de Adiana-behandeling.

Er zijn inmiddels zeven ziekenhuizen in Nederland die deze vrouwvriendelijke sterilisatiemethode Adiana kunnen uitvoeren. Het aantal ziekenhuizen in Nederland dat deze methode zal aanbieden blijft toenemen. Via een zoeksysteem op www.adiana.nl kan een ziekenhuis in de buurt worden gevonden.

Leidraad artsgesprek

Vrouwen en hun partners kunnen thuis informatie lezen over de sterilisatiemethode Adiana en zich voorbereiden op hun gesprek met de arts. Er kan een checklist worden gedownload met stellingen die kunnen worden doorgenomen voordat het gesprek met de arts plaats vindt. Eveneens is er een lijstje met vragen over Adiana die aan de arts gesteld kunnen worden. Deze zijn te vinden onder 'Leidraad artsgesprek'.

Quiz

Via een quiz krijgen bezoekers van de website antwoord op de vraag of de sterilisatiemethode Adiana geschikt voor hen is. De quiz bestaat uit stellingen als 'ik maak me zorgen over langdurig gebruik van hormonen voor anticonceptie' of 'ik wil voortaan van sex genieten zonder bezorgdheid over zwangerschap'.

Animatiefilmpje

In het animatiefilmpje wordt de Adiana-behandeling eenvoudig uitgelegd. Een dun fexibel instrument wordt via de vagina naar de baarmoeder geleid om een kleine hoeveelheid radiofrequentie energie toe te dienen in een klein gedeelte van de eileiders. Vervolgens wordt een minuscuul zacht plugje van lichaamseigen materiaal in beide eileiders geplaatst. Daarna groeit er nieuw weefsel rond het Adiana-plugje dat de eileiders volledig zal blokkeren. Na drie maanden wordt een speciaal röntgenonderzoek uitgevoerd om te bevestigen dat de eileiders volledig zijn geblokkeerd.

Het voordeel van deze nieuwe methode van permanente anticonceptie is dat het poliklinisch wordt uitgevoerd, er geen hormonen worden gebruikt en geen chirurgische ingreep nodig is.

Ziekenhuizen

De volgende zeven ziekenhuizen in Nederland bieden de Adiana sterilisatiemethode aan:

Flevoziekenhuis in Almere

Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal

Màxima Medische Centrum in Veldhoven

Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag

Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein

Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam

Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht