Ingezonden persbericht


Westfries Museum in de race voor museumprijs

Het Westfries Museum in Hoorn is genomineerd voor de prestigieuze Artifex Award. Het museum dingt mee met de succesvolle tentoonstelling 'Piraten van de Lage Landen' die in het voorjaar van 2009 meer dan 26.000 bezoekers, waaronder heel veel kinderen naar het museum trok. Maandag 19 april worden de Artifex Awards uitgereikt in Zwolle.

Museum Oscars
De Artifex Awards worden jaarlijks uitgereikt aan die organisaties die er het best in slagen het Nederlandse Cultuurgoed zo toegankelijk mogelijk te maken. Net als bij de Oscars zijn er prijzen in verschillende categorieën. De prijzen zijn in het leven geroepen door Cultureel Organisatiebureau Artifex in samenwerking met het Platform voor Museale Ontvangsten en Evenementen. De jury bestaat uit Titia Vellenga, Hoofd PR van de Tefaf, Frans van Meijgaarden, directeur Cultuurfonds Rabo Vastgoedgroep en Tijmen Jacobse, producent van de Robeco Zomer Concerten. In 2009 won het Drents Museum de eerste prijs met de groots opgezette expositie 'Het Terracotta Leger van Xi'an'.

Claes Compaen
Het Westfries Museum is samen met nog zeven andere organisaties genomineerd voor één van de Artifex Awards 2010. De inzending van het museum is de tentoonstelling 'Piraten van de Lage Landen'. Een tentoonstelling waarmee het Westfries Museum er in slaagde om het bezoek van kinderen met hun (groot)ouders aan het museum enorm te vergroten. Dit dankzij een volledig kindgerichte opzet en marketing van de expositie, waarvan de Nederlandse oer-piraat Claes Compaen het gezicht was.

Het museum heeft het concept van de expositie inmiddels ook aan andere musea kunnen door verkopen. Vanaf mei is de expositie in een enigszins aangepaste vorm te zien in het Stadsmuseum Harderwijk.



Ingezonden persbericht