Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, april 2010

Kees van Baaren Prijs 2010 toegekend aan Rob Zuidam

De Johan Wagenaar Stichting heeft de compositie Rage d'Amours van Rob Zuidam voorgedragen voor de Kees van Baaren Prijs 2010. Zuidam zal de prijs later dit jaar ontvangen uit handen van de wethouder van Cultuur van de gemeente Den Haag.

Rob Zuidam is meer dan welke andere levende componist in Nederland vooral een opera-maker. Naast componist is Zuidam ook een begenadigd librettist, wat de relatie tussen verhaallijn en muzikale keuzen versterkt. Van deze werkwijze beschouwt de jury Rage d'Amours als het fraaiste voorbeeld. Rage d'Amours is Zuidams tweede opera en beleefde in augustus 2003 zijn première in Tanglewood. In juni 2005 werd de opera uitgevoerd tijdens het Holland Festival, in een enscenering van Guy Cassiers.

De Kees van Baaren Prijs is bedoeld voor composities met een bijzondere dramatische werking. Deze prijs behoort tot de gemeentelijke muziekprijzen die met de oprichting van de Johan Wagenaar Stichting in 1947 in het leven zijn geroepen en waarover de organisatie de gemeente adviseert. De Johan Wagenaar Prijs is wellicht de meest bekende, en is als oeuvreprijs uniek in Nederland. Louis Andriessen ontving de laatste Johan Wagenaar Prijs (2008). Rage d'Amours van Rob Zuidam is de volgende compositie die met de Kees van Baaren Prijs wordt onderscheiden in de reeks van Bloed II van Cornelis de Bondt (in 2003), Metrum van Diderik Wagenaar (in 1988), De Tijd van Louis Andriessen (in 1983), Abschied van Reinbert de Leeuw (in 1977) en Time Machine van Otto Ketting (in 1973)

Aan de Kees van Baaren Prijs is een geldbedrag verbonden van vijfduizend euro. De Johan Wagenaar Stichting streeft ernaar om ter gelegenheid van de toekenning van de prijs een of meer concertante uitvoeringen van Rage d'Amours mogelijk te maken. Publieke opvoeringen zullen deel uitmaken van de programmering van Dag in de Branding, festival voor nieuwe muziek.

Johan Wagenaar Stichting
De Johan Wagenaar Stichting heeft als voornaamste doelstelling het stimuleren en promoten van nieuwe gecomponeerde muziek. De inrichting, organisatie en advisering van het gemeentelijke prijzenbeleid maken hier deel van uit. Daarnaast is de stichting de drijvende kracht achter Dag in de Branding, een festival voor nieuwe muziek dat op vier zaterdagen per jaar in Den Haag plaatsvindt.


- Voor meer informatie: www.dagindebranding.nl
- Foto: Rob Zuidam / credits Karoly Effenberger

----------