Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nota archeologiebeleid en erfgoedverordening in inspraak (persbericht 026, 2010)

De gemeente Hoogezand-Sappemeer legt de Nota archeologiebeleid, met bijbehorende kaart en Erfgoedverordening vanaf 15 april t/m 26 mei 2010 ter inzage. Uitgangspunt van het beleid is het behoud van waardevolle archeologische waarden en van cultuurhistorische en cultuurlandschappelijke relicten.

De herziene Monumentenwet schrijft voor dat gemeenten eigen beleid voor de archeologische monumentenzorg voeren en bescherming bieden aan archeologische waarden in de bodem. De erfgoedverordening regelt behalve de bescherming van archeologische en cultuurlandschappelijke waarden ook de bescherming van gebouwde monumenten. De erfgoedverordening vervangt daarmee de gemeentelijke monumentenverordening 2006.

Â

De nota archeologiebeleid geeft een prachtige beschrijving van de bewoningsgeschiedenis van de prehistorie tot aan de nieuwe tijd van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, die een onmisbaar ingrediënt is van onze identiteit. Op een kaart zijn bekende en verwachte archeologische waarden vastgelegd.

Wetswijziging op het gebied van de archeologische monumentenzorg in 2007 verplicht de gemeente om archeologische waarden in ruimtelijke planprocedures te betrekken, en waardevolle resten te beschermen. Het gaat hierbij om sporen uit de prehistorie (steentijd), middeleeuwen (Kropswolde - Foxhol-Westerbroek) en uit de nieuwe tijd (veenontginning, landgoederen).

In het beleid wordt beschreven wanneer nader onderzoek naar waarden is benodigd en wie hier verantwoordelijk voor is. Initiatiefnemers zijn wettelijk verplicht kosten van archeologisch onderzoek en/of opgraving voor hun rekening te nemen. De kosten voor het eerst uit te voeren bureauonderzoek door een gespecialiseerd bureau neemt de gemeente voor haar rekening, als het gronden in particulier eigendom betreft.

Â

Beleidskaart, nota en erfgoedverordening worden met ingang van 15 april gepubliceerd op de website van de gemeente (zie Actueel, Bekendmakingen, Archeologie en Erfgoedverordening) en zijn daarnaast in te zien op het gemeentehuis. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken hun zienswijze inbrengen.

Na de inzagetermijn worden de ingediende zienswijzen verwerkt door het College van burgemeester en wethouders. Daarna gaat een voorstel naar de Gemeenteraad over de behandeling van de zienswijzen en de vaststelling van het beleid en de Erfgoedverordening.

Â