Actualiteitencollege over het nut van de deeltjesversneller


NIJMEGEN, 20100412 -- Het Soeterbeeck Programma en VOX van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren een actualiteitencollege door prof.dr. Sijbrand de Jong over het nut van de CERN deeltjesversneller. Het college vindt plaats op donderdag 15 april 2010 van 12.45 - 13.45 uur in de hal van het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmusplein 1. www.ru.nl/sp/deeltjesversneller

Deeltjesversnellers hebben de afgelopen halve eeuw nieuwe fenomenen in de fundamentele natuurkunde ontdekt. Zo kon het wereldbeeld van wetenschappers bijgesteld worden. Sinds 30 maart 2010 is het de beurt aan de nieuwe Large Hadron Collider van CERN om een tot nog toe onbekend gebied in de natuurkunde te betreden. Om de grenzen elke keer te verleggen, wordt de technologie tot en over het uiterste gedreven. De belastingbetaler legde er zes miljard voor neer. Maar wordt de LHC een grote klapper? En waarvoor dient die klapper? Wetenschap om de wetenschap? Na de column door een wetenschapper legt Sijbrand de Jong de betekenis van de nieuwe deeltjesversneller uit.

Sprekers van de Radboud Universiteit Nijmegen: prof.dr. Sijbrand de Jong, hoogleraar Experimentele elementaire deeltjesfysica; dr. Joos van Vugt, programmamaker bij het Soeterbeeck Programma, is de gespreksleider.

Gratis deelname. Inschrijven is niet nodig.





Ingezonden persbericht