NEMO zoekt spannende innovaties voor nieuwe expositie

07/04/2010 15:09

Industrielinqs pers en platform

Congres Energie Innosenscia vertrekpunt zoektocht

NEMO zoekt spannende innovaties voor nieuwe expositie

AMSTERDAM - 6 april 2010 - Science Center NEMO in Amsterdam wil zich uitbreiden met een permanente expositie over innovatieve technologie. Daarbij omarmt het technologiecentrum het moderne principe van 'Open Innovation'. Samen met uitgeverij Industrielinqs nodigt het bedrijven en onderzoeksinstellingen uit om mee te denken en ook innovaties ter beschikking te stellen.

Tijdens het eerste Energie Innosenscia congres op 15 april in NEMO wordt dit concept officieel gelanceerd. Welke technologische innovaties kunnen de komende decennia de wereld om ons heen definitief veranderen? En welke combinaties van technieken kunnen tot meer duurzaamheid leiden? Met het congres Energie Innosenscia willen de vakbladen Petrochem en Utilities boven water halen wat kansrijke innovatieve combinaties zijn voor een duurzame toekomst. Oftewel, wat zijn de veelbelovende Innosenscia? Verschillende sprekers uit wetenschap en industrie zullen daar meer inzicht in geven. Prominenten als oudminister

Jacqueline Cramer, voorzitter van het platform energietransitie Jan Terlouw en Amsterdams wethouder Marijke Vos zetten deze informatie in een maatschappelijk perspectief. Launching partners van het congres zijn de Gemeente Amsterdam en Science Center NEMO.

Open concept

Voor NEMO is deze dag meteen het vertrekpunt van de gedachtevorming voor een nieuwe expositie. Gelijk aan het idee van Innosenscia wil het centrum een permanente expositie inrichten over hoopgevende technologie. Denk aan schonere vormen van mobiliteit, duurzame manieren om energie op te wekken, innovatieve bouwtechnieken en -materialen, maar ook aan de fabriek van de toekomst en energiezuinige multifunctionele elektronica.

Niet lang geleden werd duidelijk dat de mooiste ruimte in het NEMO-complex halverwege 2010 vrijkomt. Het centrum denkt er aan om deze zaal niet opnieuw te verhuren, maar er zelf wat mee te doen. Een mooie gelegenheid om ook volwassenen - die al dan niet met kinderen meekomen - meer te bieden. Graag wil NEMO met de expositie verouderde overtuigingen doorbreken en samen met bezoekers de toekomst duurzamer inkleuren.

Om ook zelf tot nieuwe inzichten te komen wil het centrum de expositie niet op een ouderwetse manier invullen. 'Juist door innovatieve bedrijven en wetenschappers uit te nodigen om mee invulling te geven aan de expositie, willen we tot een dynamisch en open concept komen', stelt creatief directeur Rob van Hattum. 'Misschien wel de enige goede manier om een expositie over innovatie in te richten.'

Kansen

De gemeente Amsterdam moedigt een dergelijk initiatief op haar grondgebied van harte aan. Amsterdam wil zich graag onderscheiden op het gebied van duurzaamheid en het stimuleren van innovatieve technologie. Zo zet de gemeente met verschillende maatregelen zwaar in op de elektrische auto en verwacht ze veel van duurzame energie- en bouwconcepten.

Voor Industrielinqs, de organisator van Innosenscia, past de NEMO-case naadloos in het idee van het congres. Directeur en hoofdredacteur Wim Raaijen: 'Innoveren is combineren, niet alleen van technologie, maar ook van vaak gescheiden werelden van industrie, wetenschap en samenleving. Technisch is echt al heel veel mogelijk. Alleen bereikt de informatie vaak niet de beslissers in de samenleving. Daardoor worden er kansen gemist. Met het congres Energie Innosenscia willen we de verschillende werelden met elkaar in contact brengen. Het initiatief van NEMO past hier goed bij. Vandaar dat we op 15 april graag de zoektocht van het Science Center in het debat en in de inspiratiesessies aandacht willen geven.'

Energie Innosenscia 2010

15 april, Science Center Nemo

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.industrielinqs.nl/innosencia