65 jaar bevrijding Hoorn uitgebreid gevierd


Jeugdboek, theatervoorstellingen, wandeltocht en exposities

HOORN, 20100330 -- De viering van 65 jaar bevrijding zal niet onopgemerkt blijven in Hoorn. Zo wordt op donderdag 15 april officieel het eerste exemplaar van het jeugdboek `Wij zijn weer vrij' overhandigd aan de populaire presentatrice Lisa Wade van de televisieserie '13 in de Oorlog'. Het boek is geschreven door André Nuyens aan de hand van gesprekken met Horinezen die kind waren tijdens de bezettingsjaren.

Alle kinderen van groep 7 en 8 ontvangen dit boek, zodat zij niet vergeten dat Hoorn 65 jaar geleden bezet was en dat je niet 's avonds na 8 uur naar buiten mocht en dat vriendjes en vriendinnetjes op straat werden opgepakt vanwege hun geloof. Dit is ook de mening van 13 in de Oorlog-presentatrice Lisa Wade: `Alleen door kinderen deelgenoot te maken van wat er gebeurd is tijdens de oorlogsjaren, door het verhaal te blijven vertellen kunnen we ervoor zorgen dat het niet wordt vergeten.'

De uitgave van het boek `Wij zijn weer vrij' is een van de activiteiten van het Comité 40-45'. Voorzitter Eddy Boom van het Hoorns Comité 40-45: `Het Comité is de organisator van de jaarlijkse Stille Tocht door de Hoornse binnenstad op 4 mei. Dit jaar vieren we dat Nederland 65 jaar geleden is bevrijd. Om hier extra aandacht op te vestigen én de gedachte ook bij de jongere generaties levend te houden worden er de komende tijd extra activiteiten georganiseerd.'

Activiteitenoverzicht in het kort:
Vanaf zaterdag 17 april is er in de Noorderkerk de fototentoonstelling Anne Frank `Een geschiedenis voor vandaag' te zien en in de expositieruimte van Vereniging Oud Hoorn zijn er 24 fotopanelen te zien over Hoorn tijdens de bezettingsjaren. 's Middags en 's avonds speelt in Schouwburg & Congrescentrum Het Park het Koninklijk Toneelgezelschap Weredi uit het Belgische Lot het toneelstuk `Het dagboek van Anne Frank'. Op dinsdag 4 mei organiseert het Hoorns Comité 40-45 de jaarlijkse Stille Tocht die om 20.00 uur aankomt bij het Herdenkingsmonument bij de Grote Kerk op het Kerkplein in Hoorn, ter herdenking aan alle gevallenen in oorlogstijd. Na afloop van de Stille Tocht laat het jeugdtheatergezelschap Kids on Stage in de Oosterkerk muziek horen uit de musical `Leve de vrijheid'. Deze musical is in het weekend van 24 en 25 april in Cultureel Centrum De Huesmolen in zijn geheel te beleven. Donderdagavond 6 mei speelt acteur Klaas Hofstra in een solovoorstelling de Portugese Jood Jacques, welke lid is van de Joodse ordedienst in het kamp Westerbork. De voorstelling is te zien in de Centrale Bibliotheek aan de Wisselstraat in Hoorn. Vrijdag 7 mei organiseert Vereniging Oud Hoorn een speciale stadswandeling, waarbij vele kanten van de bezettingstijd in Hoorn naar voren komen: de onderdrukking door de bezetter, het wegvoeren van joodse Nederlanders, de hulp aan onderduikers, de oorlog die letterlijk over onze hoofden heen in de lucht werd gevoerd, het verraad en het gewapend verzet, de wraakacties van de vijand, de persoonlijke drama's.

Het Hoorns Comité 40-45
De verschillende activiteiten rond 4 en 5 mei 2010 worden in Hoorn georganiseerd en gecoördineerd door de stichting `Het Hoorns Comité 40-45'. Zo organiseert het comité de jaarlijkse Stille Tocht op 4 mei en er wordt veel aandacht besteed aan het in stand houden van de Hoornse oorlogsmonumenten. Hierbij worden ook jongeren betrokken. Zo zijn de vier monumenten met de Handen in de binnenstad van Hoorn geadopteerd door verschillende basisscholen. De Handen - in brons gemaakt door kunstenares en verzetstrijdster Truus Menger met tekst van de onlangs overleden Margreet van Hoorn - verbeelden afscheid, woede, wanhoop en steun. Ook het oorlogsmonument bij de Grote Kerk is geadopteerd door een Hoornse basisschool. Het comité heeft o.a. als doelstelling om de Tweede Wereldoorlog blijvend in herinnering te houden. Ook als waarschuwing voor de toekomst.

Meer informatie en het uitgebreide activiteitenprogramma voor de komende tijd is te vinden op www.comite4045.nl

Overzicht activiteiten Hoorn 65 jaar bevrijding

Foto-expositie `Hoorn in Oorlogstijd'

Aan de hand van 24 fotopanelen wordt er uniek beeld gegeven van Hoorn tijdens de bezettingsjaren. Je kunt materiaal bekijken over Piet de Haan, het eerste oorlogsslachtoffer uit Hoorn. Ook hangen er foto's over het dagelijks leven toen, de mobilisatie, voedselschaarste en gaarkeukens, de klokkenroof, de crash van geallieerde bommenwerpers en illegale bladen. Op 4 januari 1945 werden vijf onschuldige burgers doodgeschoten; ook hiervan zijn foto's. Bovendien worden er beelden getoond van de bevrijding in Hoorn.

Openingstijden en locatie:
Zaterdag 17 april t/m zondag 30 mei 2010
Dinsdag en donderdag 10.00 - 16.00 uur
Zaterdag 10.00 - 14.00 uur, zondag gesloten

Expositieruimte Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22 in Hoorn
Toegang is gratis



Fototentoonstelling Anne Frank `Een geschiedenis voor vandaag'

De speciale fototentoonstelling rond Anne Frank vertelt het verhaal van Anne tegen de achtergrond van de massale moord op de joden in de Tweede Wereldoorlog. Je ziet ook foto's uit het fotoalbum van de familie Frank en er zijn citaten uit het wereldberoemde dagboek van Anne, die onderdook in Het Achterhuis in Amsterdam, maar verraden werd en de oorlog niet overleefde. Het dagboek is bewaard gebleven. De foto's gaan niet alleen over Anne Frank zelf, maar laten ook een stukje van de geschiedenis zien.

Openingstijden en locatie:
Zaterdag 17 april t/m zaterdag 8 mei 2010
Maandag t/m zaterdag 12.00 - 17.00 uur, zondag gesloten
Donderdagavond 19.00 - 21.00 uur

Expositieruimte Noorderkerk, Kleine Noord 30 in Hoorn, ingang Veemarkt
Toegang is gratis



Toneelstuk `Het dagboek van Anne Frank'
Koninklijk Toneelgezelschap `Weredi' uit Lot (België)

Het Koninklijk Toneelgezelschap Weredi uit het Belgische Lot speelt op zaterdag 17 april in Schouwburg het Park twee keer de voorstelling `Het dagboek van Anne Frank'. Het toneelgezelschap zet op verzoek van het Comité 40-45 de voorstelling (die een aantal jaar geleden al eens werd gespeeld in België) speciaal in Hoorn weer op de planken. Het verhaal is gebaseerd op Anne's dagboek, dat zij bijhield in de tijd dat zij in Het Achterhuis met haar familie en andere mensen was ondergedoken. Bang voor de Nazi-dictatuur, bang voor haar eigen leven. Anne houdt maar liefst twee jaar lang haar dagboek bij. Een verhaal vol emoties en spanning. Maar ook vol vreugde en tederheid.
Toegangsprijzen en locatie:
Zaterdag 17 april 2010 - middagvoorstelling 16.00 uur, avondvoorstelling 20.30 uur
Schouwburg & Congrescentrum Het Park, Westerdijk 4 in Hoorn
Jongeren t/m 14 jaar ¤ 10,-; vanaf 15 jaar ¤ 15,- (incl. pauzedrankje en garderobe) Kaartreservering: 0229 - 291000



Stille Tocht

Op dinsdag 4 mei organiseert het Hoorns Comité 40-45 de jaarlijkse Stille Tocht die om 20.00 uur aankomt bij het Herdenkingsmonument bij de Grote Kerk op het Kerkplein in Hoorn, ter herdenking aan alle gevallenen in oorlogstijd.

Vertrekpunt en aanvangstijd:
Het monument bij het Schouwburg & Congrescentrum Het Park, Westerdijk 4 in Hoorn
Dinsdag 4 mei, ca. 19.15 uur



Stille Tocht, `Leve de vrijheid'
Theatergroep Kids on Stage

Na afloop van de Stille Tocht op dinsdag 4 mei is er in de Oosterkerk een optreden van `Kids on Stage'. De oudste groep van dit jeugdtheatergezelschap met scholieren uit het middelbaar onderwijs, speelt een aantal liedjes uit de musical `Leve de vrijheid'. Op donderdag 25 april is de voorstelling in zijn geheel te zien.
Vrijheid die - 65 jaar na de bevrijding - nog altijd een feestje waard is. De jongeren willen laten zien en horen, dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Zo komt de vraag `Welke keuze zouden wij maken als de oorlog dichtbij kwam?' komt aan de orde, zonder dat de jonge theatermakers zelf een oordeel vellen. Hierdoor komen verschillende invalshoeken rondom de 2e Wereldoorlog en nu zichtbaar gemaakt.

Meer informatie over Kids on Stage is te vinden op www.kidsonstage.nl.

Toegangsprijzen en locatie:
Dinsdag 4 mei, aansluitend aan de Stille Tocht, ca. 20.45 uur
De Oosterkerk, Grote Oost 53 in Hoorn
Gratis toegang, reservering niet noodzakelijk

Zaterdag 24 april, 20.00 uur en zondag 25 april 14.30 uur (gehele voorstelling)
Cultureel Centrum De Huesmolen, De Huesmolen 60 in Hoorn
Toegangskaarten ¤ 8,- per persoon zijn te bestellen via www.kidsonstage.nl of kidsonstage@quicknet.nl


Solovoorstelling Klaas Hofstra `Nacht der Girondijnen'
In de bibliotheek aan de Wisselstraat is donderdagavond 6 mei een bijzondere voorstelling over de Joodse Ordedienst in kamp Westerbork.
Acteur Klaas Hofstra speelt de Portugese Jood Jacques, die de rekening van zijn daden opmaakt voordat hij op transport wordt gesteld. Hij heeft meegewerkt aan de transporten van Joden, die van Westerbork naar de Duitse vernietigingskampen werden gedeporteerd. Hij wil de waarheid over zichzelf en het kampleven op papier zetten. En stelt zichzelf de vraag hoever je kunt gaan in het verraden van anderen om je eigen hachje te redden. Wil hij zichzelf nu vrijpleiten of zijn eigen rol in het kamp aan de kaak stellen?

Toegangsprijzen en locatie:
Donderdag 6 mei 2010, aanvangstijd 20.00 uur
Centrale Bibliotheek, Wisselstraat 8 in Hoorn

Toegangsprijzen: leden ¤ 8,50; niet-leden ¤ 10,50
Reserveren via www.bibliotheekhoorn.nl


Vrede- en vrijheidswandeling
Vereniging Oud Hoorn
De virtuele stadswandeling van Vereniging Oud Hoorn langs de oorlogsmonumenten in de Hoornse binnenstad kan op vrijdagavond 7 mei ook onder deskundige leiding worden afgelegd. De wandeling is bedoeld voor alle leeftijden, waarbij jonge gidsen je onderweg alles vertellen over waarom de monumenten zijn geplaatst en de makers ervan. In de wandeling komen veel kanten van de bezettingstijd naar voren: de onderdrukking door de bezetter, het wegvoeren van joodse Nederlanders, de hulp aan onderduikers, de oorlog die letterlijk over onze hoofden heen in de lucht werd gevoerd, het verraad en het gewapend verzet, de wraakacties van de vijand, de persoonlijke drama's. De 4 km lange stadswandeling is ook zelfstandig te lopen aan de hand van de uitgeprinte routebeschrijving op via www.oudhoorn.nl/stadswandeling/wandeling40-45.

Aanvangstijd en startpunt:
Vrijdag 7 mei 2010, 19.30 uur
Herdenkingsmonument Vier Handjes, nabij Schouwburg en Congrescentrum het Park, Westerdijk 4 in Hoorn
Deelname wandeltocht is gratis
________________________________________________________________________________________________________________________
Tentoonstelling `Wat eten we vandaag'
Bibliotheek Hoorn
Tegenwoordig een heel normale vraag: wat eten we vandaag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er niet veel te kiezen. De meeste mensen waren al blij als het dagelijks brood op tafel stond. In het Historisch Informatiepunt (HIP) in de bibliotheek aan de Wisselstraat is de komende maanden een interactieve tentoonstelling te zien en te beluisteren met het thema `Voeding tijdens de Tweede Wereldoorlog'. Een alledaags onderwerp wordt bijzonder door de verhalen die inwoners van Hoorn vertellen en die iedere inwoner van Hoorn kan toevoegen aan deze interactieve tentoonstelling .

Het startpunt van deze tentoonstelling is een serie verhalen van inwoners van Hoorn. Zij vertellen in beeld en geluid over hun persoonlijke ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. En het blijft niet bij deze verhalen. De initiatiefnemers van het HIP roepen de Hoornse bevolking op hun eigen, unieke verhalen te komen vertellen. In het HIP zijn bovendien originele documenten, voedselbonnen en boeken te zien uit de Tweede Wereldoorlog: o.a. distributiekaarten, een boek van de Centrale Keuken en een huwelijksbijbel die een bombardement heeft overleefd.

Het HIP is een bijzondere samenwerking tussen het Westfries Archief, het Westfries Museum, Vereniging Oud Hoorn en Bibliotheek Hoorn. Het verbindt de lokale geschiedenis van Hoorn op unieke wijze met de inwoners van Hoorn. In het HIP komen heden, verleden en toekomst samen. Bovendien krijgen de collecties van deze instellingen dit jaar een eigen platform in de vorm van een website. Ook andere organisaties en alle inwoners van Hoorn kunnen zich dan bij dit initiatief aansluiten en hun informatie met elkaar delen.

Locatie:
Bibliotheek Wisselstraat 8 in Hoorn
Toegang gratis, meer informatie: www.bibliotheekhoorn.nl

Hoorns Comité 40-45





Ingezonden persbericht