Meldpunt en Keurmerk Leiderschap landelijk gelanceerd


Einde van gesloten organisaties in handbereik

AMSTERDAM, 20100415 -- Met een persconferentie in Amsterdam is vandaag in Nederland formeel een Meldpunt Leiderschap en een Keurmerk Leiderschap geopend. Met de installatie van beide initiatieven komt een abrupt einde aan de beslotenheid van de Nederlandse economie, van overheidsapparaten en van alle andere organisaties waar in werkverband met elkaar wordt samengewerkt. "Want", zo zeggen de oprichters "vanaf nu kan iedereen problemen met leiders melden." Met een Keurmerk Leiderschap wordt verder het kaf van het koren gescheiden.

De oprichting van een Meldpunt Leiderschap en een Keurmerk Leiderschap is het initiatief van leiderschapbureau Milovic Associates, dat zich al meer dan 12 jaar kenmerkt door interventies in de Nederlandse economie en bij overheidsinstellingen. Als interim leiders bij grote ondernemingen als Numico, Nuon, Delta Energie, Eneco Energie, Tele 2, KLM, diverse locale overheden, woningbouwcorporaties, ziekenhuizen en niet-gouvernementele organisaties heeft dit bureau zich de afgelopen jaren een goed beeld kunnen vormen hoe het met het leiderschap in Nederland is gesteld.

En dat is best goed, aldus Milovic Associates, echter de bankencrisis heeft weer maar eens laten zien dat het ontbreekt aan een achterdeur, een deur waarlangs `situaties' kunnen gemeld worden door niet alleen werknemers, maar ook door collega boardroomleden.

Melden gaat snel en eenvoudig

Het melden van een probleem met de leiding van je organisatie gaat snel en eenvoudig: via de website www.meldpuntleiderschap.nl kom je snel op een invulformulier waar je je melding kunt doen. Binnen 48 uur wordt er door het Meldpunt Leiderschap contact met je opgenomen en wordt de verdere gang van zaken besproken. In vrijwel alle gevallen zal het Meldpunt Leiderschap contact willen opnemen met het Afdelingshoofd Personeelszaken en de Voorzitter van de Ondernemingsraad, om daar de melding aan te kaarten. De melder kan, indien hij dat bij de melding aangeeft, anoniem blijven.

Geen Schandpaal, wel waakhond

Is het Meldpunt Leiderschap dan een klikpunt, een Misdaad Anoniem, maar dan voor bedrijven, overheden en organisaties? "Dat is het beslist niet", aldus Peter Milovic van het Meldpunt Leiderschap, "we zijn, ondanks het feit dat je ook anoniem kunt melden, geen klikpunt of schandpaal. We willen juist een positief meldpunt zijn. Schandpalen hebben we al genoeg in Nederland".

Het is dan ook vooral de bedoeling om organisaties waartegen een melding binnenkomt te helpen. Indien er volle medewerking wordt verleend, zal het Meldpunt Leiderschap samen met de beleidsdragers van de organisatie waartegen een melding is gedaan het probleem trachten op te lossen. Komt die medewerking niet, zal meerdere keren opnieuw getracht worden de dialoog te openen om proactief de problemen aan te pakken. Komt er dan nog geen opening en stapelen de hoeveelheid meldingen zich op, dan behoudt het
Meldpunt Leiderschap zich het recht voor om bredere publiciteit te geven aan de malaise.
Eén keer per jaar wordt met een jaarverslag in de pers verslag gedaan van de meest schrijnende gevallen en van de hoeveelheid en soort meldingen die bij het Meldpunt Leiderschap binnen komen.

Keurmerk

Parallel aan de lancering van een Meldpunt Leiderschap is een Keurmerk Leiderschap opgericht, dat het predicaat "Betrouwbaar Leiderschap" afgeeft aan die organisaties die zich een nieuwe leiderschapsstijl aanmeten. Deze leiderschapsstijl heeft Milovic Associates vervat in 15 punten die het beste antwoord zijn gebleken op de problemen die zij de afgelopen jaren heeft tegengekomen in het bedrijfsleven, bij overheden en openbare instellingen als bijvoorbeeld ziekenhuizen. Het Keurmerk Leiderschap is te vinden onder www.keurmerkleiderschap.nl.

"Het Keurmerk is een waarborg dat organisaties veel fouten niet meer maken die je vandaag nog tegen komt: de verkeerde man op de verkeerde plaats, een gesloten management, eindeloos geneuzel, getreuzel en gepruts", aldus Milovic. "De leiders van organisaties die over het Keurmerk Leiderschap beschikken zullen open leiders zijn, met veel aandacht voor het individu, die volop tussen de mensen staan en niet van uit de ijzeren toren regeren."

Zichtbaar

Zij die over het Keurmerk beschikken, hebben een uitgebreide training en opleiding gekregen in dat Nieuwe Leiderschap, en een reeks van onaangekondigde audits succesvol doorstaan waarbij er uitvoerig is gecontroleerd op naleving van de nieuwe leiderschapsstijl. Dragers van het Keurmerk mogen dat zichtbaar uiten: met een Vignet dat op de gevel mag geplaatst worden van het pand, met een logo dat op het briefpapier mag gedrukt worden en dat op de eigen website mag geplaatst worden.

Wie bij meerdere controle-audits op een jaar niet meer blijkt te werken volgens de nieuwe lijn, raakt het Keurmerk onherroepelijk kwijt.

Waarom een Meldpunt, waarom een Keurmerk?

Volgens de initiatiefnemers van het Meldpunt en het Keurmerk Leiderschap heeft de recente economische crisis weer eens geleerd dat er iets verkeerd zit aan de systemen binnen verschillende organisaties. "Stel, we zouden een Meldpunt of een Keurmerk Leiderschap hebben gehad voor het uitbreken van de crisis in de bankensector, wie weet hoeveel we dan de schade hadden kunnen beperken", aldus Milovic, die de afgelopen jaren veel onderzoek heeft gedaan naar de achtergronden van leiderschap in bedrijven en bij overheden. In bijna alle cases heeft hij kunnen vaststellen dat problemen rondom leiderschap de eerste trigger vormden voor latere, nog veel grotere problemen.

Het Meldpunt Leiderschap heeft dan ook tot doel om leiderschapsproblemen in een vroegtijdig stadium inzichtelijk te maken en deze even vroegtijdig op te lossen. Het Keurmerk daarentegen fungeert als zekerheid dat de goed aangeleerde gewoontes op gebied van Nieuw Leiderschap worden verankerd en een hervallen in een oude gewoontes, wat Milovic "de Voltooid Verleden Tijd" noemt, onmogelijk wordt.

Waar te vinden?

Het Meldpunt Leiderschap is te vinden onder www.meldpuntleiderschap.nl en het Keurmerk Leiderschap onder www.keurmerkleiderschap.nl.