Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Den Haag, 15 maart 2010

Aandacht voor ambacht en industrie tijdens de tentoonstelling MijnDenHaagWerkt* in het Haags Historisch Museum

Dat Den Haag beschikte over een belangrijke industrie blijkt uit de tentoonstelling MijnDenHaagWerkt* die het Haags Historisch Museum van 15 april t/m 29 augustus a.s. organiseert. Het is de eerste tentoonstelling in het kader van het project MijnDenHaag* waarin het museum de afgelopen twee jaar op zoek ging naar Hagenaars en hun eigen Haagse voorwerpen. Hun verhalen en voorwerpen vormen het uitgangspunt voor deze tentoonstelling waarin de bedrijvigheid van de Hofstad centraal staat. Naast voorwerpen uit de vaste collectie van het museum, zorgen affiches, filmpjes, foto's en reclamemateriaal van Haagse producten voor een levendige doorsnede van het industriële verleden van Den Haag.

De tentoonstelling besteedt aandacht aan vier bedrijfstakken die tussen 1930 en 1970 een belangrijke rol speelden: De hout- en meubelindustrie met bekende namen als Dekker, Hout, Mutters en Pander; de metaal- en elektrotechnische industrie met voorwerpen als kachels, radio's en stofzuigers en een Solex van firma's als Van der Heem, Van Heijst radiatorenfabriek, Escher Constructiewerkplaatsen, de BEHA fabriek van stalen ramen en kanteldeuren en de Waldorp instrumentenfabriek. Ook de in Den Haag aanwezige grafische industrie is met affiches en ander drukwerk vertegenwoordigd. Tenslotte belicht de tentoonstelling de voedings- en genotmiddelenindustrie met namen die nog steeds tot de verbeelding spreken: bakkerij Hus, Lensvelt Nicola, Krul, Rademaker, de Sierkan, Laurens, Batschari en de Zuid Hollandsche Bierbrouwerij (ZHB).

Een groot deel van de getoonde voorwerpen werd in bruikleen afgestaan door o.a. familieleden van oud-medewerkers van deze bedrijven. Hun voorwerpen en verhalen kwamen tijdens het project MijnDenHaag* naar voren en worden nu gecombineerd met voorwerpen uit de collectie van het Haags Historisch Museum, zoals een tegeltableau van de ZHB en een jaren '30 arbeidersinterieur dat nooit eerder in het museum werd getoond.

MijnDenHaagWerkt* is de eerste tentoonstelling van het project MijnDenHaag* (www.mijndenhaag.org) dat het Haags Historisch Museum twee jaar geleden is gestart. Inmiddels zijn de voorwerpen en de bijbehorende verhalen van bijna 600 Hagenaars beschreven en vastgelegd. Met het project brengt het museum het verleden van Den Haag in beeld van met name de afgelopen eeuw.

De tentoonstelling is voorbereid met de inhoudelijke steun van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed en gerealiseerd met Havelaar Erfgoed Projecten.

Tentoonstelling: MijnDenHaagWerkt. Ambacht en industrie Data: 15 april t/m 26 augustus 2010
Locatie: Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag T +31(0)70 364 69 40
www.haagshistorischmuseum.nl
Entree: Volwassenen: E 5 / Groep: E 4,50 / CKV/CJP: E 3,50 / Leerlingen: E 2,50 / t/m 18 jaar/Museumkaart en Vrienden: gratis.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie/beeldmateriaal: Hans Gramberg, Communicatie & Marketing, gramberg@haagshistorischmuseum.nl of tel. 070 312 30 65 / M. 06 127 65 373.

---- --